Traže model PKB-a

Bez autora
Aug 25 2010

Od nedavno, kada je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa beogradskim DTM rilejšn, 70 odsto kapitala Poljoprivrednog preduzeća Mitrosrem iz Sremske Mitrovice, koja je jedna od najboljih firmi iz oblasti agrara u Vojvodini, ponovo je u vlasništvu države. Ugovor o prodaji ove firme raskinut je jer novi vlasnik nije ispunjavao uslove iz ugovora, posebno kada je reč o investicijama. Ipak, treba reći da Mitrosrem od tenderske prodaje do danas nakon dve i po godine nije doživeo sudbinu sličnih preduzeća u Vojvodini, tako da im je ostala imovina. Za sada je nepoznanica koliko je i kako novi vlasnik kreditno zadužio ovu firmu. Ono što se zna je da 500 zaposlenih potražuje samo 1,5 mesečnu zaradu. Decembra 2006. godine na tenderu je prodato ovo preduzeće za 15 miliona evra. Kupac je imao i obavezu da investira 10 miliona evra u narednih pet godina. Taj uslov nije ispunjen jer je samo u prvoj godini uložen 1,8 miliona evra, a onda su izostale dve rate, tako da je došlo do raskida ugovora o prodaji Mitrosrema.

Traže model PKB-aOd nedavno, kada je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor sa beogradskim DTM rilejšn, 70 odsto kapitala Poljoprivrednog preduzeća Mitrosrem iz Sremske Mitrovice, koja je jedna od najboljih firmi iz oblasti agrara u Vojvodini, ponovo je u vlasništvu države.

Ugovor o prodaji ove firme raskinut je jer novi vlasnik nije ispunjavao uslove iz ugovora, posebno kada je reč o investicijama. Ipak, treba reći da Mitrosrem od tenderske prodaje do danas nakon dve i po godine nije doživeo sudbinu sličnih preduzeća u Vojvodini, tako da im je ostala imovina. Za sada je nepoznanica koliko je i kako novi vlasnik kreditno zadužio ovu firmu. Ono što se zna je da 500 zaposlenih potražuje samo 1,5 mesečnu zaradu.

- Decembra 2006. godine na tenderu je prodato ovo preduzeće za 15 miliona evra. Kupac je imao i obavezu da investira 10 miliona evra u narednih pet godina. Taj uslov nije ispunjen jer je samo u prvoj godini uložen 1,8 miliona evra, a onda su izostale dve rate, tako da je došlo do raskida ugovora o prodaji Mitrosrema. Sindikat je pre privatizacije tražio da se Mitrosrem sačuva kao državno preduzeće, po sistemu po kome je sačuvan PKB, a i sada smo na stanovištu da je to najbolje rešenje jer je reč o kolektivu koji obrađuje 4.000 hektara vlastitih oranica, ima vlastiti tov stoke, klanicu, preradu kuruza, a imao je i velike površine pod povrćem sa sistemom navodnjavanja. Ponovo ćemo tražiti od Gradske uprave i Vlade Vojvodine da se ubuduće tako reši naš status - kaže Stevan Jovanović, predsednik Samostalnog sindikata u Mitrosremu.

Agencija za privatizaciju imenovaće ovih dana zastupnika državnog kapitala u Mitrosremu. Prema navodima predsednika mitrovačkog Veća samostalnih sindikata Stevana Romakova, praksa je da zastupnika kapitala imenju lokalna samouprava, privredna komora, sindikat i načelnik okruga jer na to mesto treba da dođe iskusan privrednik. U javnosti je više puta spekulisano o pravom vlasniku ovog preduzeća, međutim, nema pouzdanih dokaza za tvrdnje da je Mitrosrem kupovan i preprodavan novcem Darka Šarića , ali u sindikatu firme kažu da će se ovih dana tačno znati i biti saopšteno javnosti kako je kupovan, prodavan i preprodavan Mitrosrem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik