Uskoro predlog prodaje "Telekoma"

Bez autora
Aug 29 2010

Iduće nedelje privatizacioni savetnik "Siti grupa" predložiće Vladi način prodaje Telekoma Srbija. Bilo bi dobro da strateški partner kupi većinski udeo, ali treba naći najbolji način da se to realizuje. Očekuje se da tender bude raspisan u septembru, a da se ceo postupak završi do kraja godine.Privatizacioni savetnik je uradio preliminarnu preporuku, sada radi na finalizaciji. Vlada očekuje da će se dobiti njihov nalaz i da se opredelimo šta je od ponuđenih predloga optimalno. Srbija će prodajom akcija "Telekoma" dobiti velikog strateškog operatora...

Uskoro predlog prodaje Privatizacioni savetnik "Siti grupa" predložiće iduće nedelje Vladi način prodaje "Telekoma".

Bilo bi dobro da strateški partner kupi većinski udeo, kaže ministarka Jasna Matić, ali ističe da treba naći najbolji način da se to realizuje.

Iduće nedelje privatizacioni savetnik "Siti grupa" predložiće Vladi način prodaje Telekoma Srbija, saznaje RTS u Ministarstvu finansija. Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže da bi bilo dobro da strateški partner kupi većinski udeo, ali da treba naći najbolji način da se to realizuje.

Očekuje se da tender bude raspisan u septembru, a da se ceo postupak završi do kraja godine.

"Privatizacioni savetnik je uradio preliminarnu preporuku, sada radi na finalizaciji. Vlada očekuje da ćemo dobiti njihov nalaz i da se opredelimo šta je od ponuđenih predloga optimalno", rekla je ministarka Jasna Matić.

Ministarka smatra da će Srbija prodajom akcija "Telekoma" dobiti velikog strateškog operatora.

Prema njenim rečima, strateški partner "Telekoma" doprineće da se reši i fenomen dvojnika u fiksnoj telefoniji koji ne dopušta da elektronske komunikacije u Srbiji danas dobiju značaj koji imaju u razvijenim zemljama, gde je čak i Internet postao osnovno ljudsko pravo.

Veći deo opozicije protivi se privatizaciji Telekoma jer, kažu da se zlatna koka se prodaje. Stručnjaci za telekomunikacije, ukazuju da država mora biti oprezna i u tome šta prodaje.

"Mora da se zna čija je infrastruktura, čiji su prenosni putevi, jer njih kontroliše država i na njima zarađuje", rekao je Branko Kovačević, profesor za telekomunikacije.

Telekom je prošle godine ostvario dobit od 155 miliona evra. Država je preko PTT-a vlasnik 80 odsto, a grčki OTE preostalih 20 odsto akcija. Bilo je najavljeno da će država prodati 40 odsto akcija, ali mediji spekulišu da bi savetnik mogao da predloži prodaju polovine "Telekoma".

"Država traži strateškog vlasnika, koji treba da upravlja na najefikasniji mogući način i dobro je da ima većinski paket. Kako do toga doći, imajući u vudi trenutne vlasničke odnose, upravo je pitanje za privatizacionog savetnika", istakla je ministarka Matić.

Branko Kovačević ističe da "što manje prodate, imate veći uticaj na kompaniju i učestvujte više u podeli profita", a, kako navodi, pitanje je procene Vlade šta je korisnije.

Ukoliko bi se prodalo 50 odsto, država bi zaradila milijardu i 600 miliona evra, jer prema, nezvaničnoj proceni savetnika, Telekom vredi više od tri milijarde evra.

Za njegovu kupovinu zainteresovani su austrijski, nemački i francuski Telekom, kao i egipatski Oraskom i švedski "Telija sonera".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik