Uskoro treći tender za FDM

Bez autora
Jun 23 2010

Radnici Fabrike duhana Mostar (FDM) ne mogu više da čuvaju firmu, a njena privatizacija može biti dovedena u pitanje ako resorno federalno ministarstvo hitno ne donese mjere da se sačuva imovina. Saopštili su ovo juče iz Agencije za privatizaciju FBiH i najavili da će novi, odnosno treći po redu tender za privatizaciju mostarske fabrike biti objavljen iduće sedmice. U Agenciji kažu da je minimalno ulaganje u proizvodnju, koje bi potencijalni kupac trebalo da ponudi, sedam miliona KM. Stvari u FDM se komplikuju. Iz firme su uputili upozorenje Ministarstvu da je mali odziv radnika za čuvanje fabrike, da je isključen telefon, a uskoro očekuju i da će preduzeće ostati bez vode i struje, što je u ljetnom periodu katastrofalno zbog opasnosti od požara.

Uskoro treći tender za FDMRadnici Fabrike duhana Mostar (FDM) ne mogu više da čuvaju firmu, a njena privatizacija može biti dovedena u pitanje ako resorno federalno ministarstvo hitno ne donese mjere da se sačuva imovina.

Saopštili su ovo juče iz Agencije za privatizaciju FBiH i najavili da će novi, odnosno treći po redu tender za privatizaciju mostarske fabrike biti objavljen iduće sedmice. U Agenciji kažu da je minimalno ulaganje u proizvodnju, koje bi potencijalni kupac trebalo da ponudi, sedam miliona KM.

"Stvari u FDM se komplikuju. Iz firme su uputili upozorenje Ministarstvu da je mali odziv radnika za čuvanje fabrike, da je isključen telefon, a uskoro očekuju i da će preduzeće ostati bez vode i struje, što je u ljetnom periodu katastrofalno zbog opasnosti od požara", upozorili su iz Agencije za privatizaciju FBiH.

U Sindikatu FDM kažu da su se radnici sami organizovali da čuvaju fabriku, ali da gube volju da dolaze, jer nemaju ni sendviča.

"Nedovoljno je ljudi za dežuru, a nema ni para. Tražili smo od Ministarstva da hitno donese mjere da se imovina obezbijedi. Zahtijevamo da bar ljudima daju neku novčanu pomoć i da ih tako motivišu", rekao je Goran Spahić iz Sindikata FDM-a.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH vjeruju da bi novi nadzorni odbor FDM, koji bi trebalo da bude izabran 7. jula, mogao pokrenuti aktivnosti na čuvanju imovine.

Situacija u FDM se zakomplikovala nakon što je raskinut privatizacioni ugovor sa bugarskom firmom "Pazardzhik BT". Za mostarsku fabriku se zatim interesovala njemačka firma "Beauty Case", ali je utvrđeno da je potencijalni kupac neozbiljan, jer nekoliko godina posluje sa gubitkom. U Agenciji za privatizaciju kažu da će obavijestiti njemačku firmu o novom tenderu za FDM s obzirom na to da su ranije predložili da se na tender javi druga firma iz grupe kojoj pripadaju i koja ima bolje finansijske pokazatelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik