Utvrđeni uslovi prodaje ribnjaka "Saničani"

Bez autora
Apr 15 2024

Prijedorski ribnjak "Saničani" može kupiti ili privredno društvo registrovano u BiH najmanje pet godina koje obavlja djelatnost proizvodnje i prodaje ribe najmanje pet godina na teritoriji BiH ili subjekt javnog prava, navodi se u dokumentu odbora povjerilaca ovog preduzeća u stečaju.

Ukoliko je kupac privredno društvo, uslov je i da najmanje tri godine ostvaruje najmanje 10 miliona maraka prihoda iz djelatnosti proizvodnje i prodaje ribe.

Kupac se mora obavezati da će nastaviti da obavlja djelatnost proizvodnje, uzgoja i prodaje ribe najmanje 10 godina, zaposlati najmanje 30 radnika u roku jedne godine i u roku od pola godine sanirati najkritičnije tačke nasipa i brana prema elaboratu ovlaštenog pravnog lica i uz nadzor Javne ustanove "Vode Srpske" Bijeljina.

Kupac je prije zaključenja ugovora dužan, kako navodi Srna, dostaviti bezuslovnu bankarsku garanciju kao obezbjeđenje za ispunjenje preuzetih ugovornih obaveza i naknadu štete na iznos od pet miliona maraka s rokom važenja 10 godina, a koja će se obnavljati svake godine.

Ako najpovoljniji učesnik odbije da pri zaključenju ugovora prihvati uslove, smatraće se da on nije najpovoljniji i biće ponuđen naredni kvalifikovani učesnik, a, ako takvog ne bude, ponovo će se raspisati oglas o prodaji.

Ako kupac ili njegov pravni sljednik ne ispuni obavezu obavljanja djelatnosti najmanje 10 godina, dužan je da plati ugovornu kaznu koja se računa tako da se prosječna bruto plata u Republici Srpskoj za godinu koja je prethodila prestanku obavljanja djelatnosti pomnoži brojem mjeseci koji je preostao do kraja 120. mjeseca i to pomnoži sa 30.

U slučaju da ovlašteni revizor utvrdi neispunjenje obaveza, prodavac odnosno stečajni upravnik ovlašten je da zatraži od kupca da otkloni nedostatke, kao i da naplati ugovornu kaznu ako ih kupac ne otkloni.

Da bi licitacija za prikupljanje ponuda bila uspješna, mora biti dostavljena najmanje jedna ponuda po početnoj cijeni.

U oglasu o prodaji ribnjaka biće navedeno da upravna zgrada s pratećim objektima i zemljištem i bazen Mikulin nisu na prodaju jer su u izvršnom postupku dosuđeni Novoj banci.

Skupština povjerilaca donijela je u januaru odluku o prodaji stečajnog dužnika ribnjak "Saničani" kao pravnog lica i ovlastila odbor povjerilaca da predloži uslove prodaje, a Okružni privredni sud Prijedor zakazaće sjednicu skupštine povjerilaca na kojoj će se raspravljati o prijedlozima odbora povjerilaca i utvrditi konačni uslovi prodaje. Predstavnici gradske vlasti u Prijedoru u više navrata su od pokretanja stečaja izražavale interes da ovo preduzeće kupi Vlada Republike Srpske i preda na upravljanje gradu Prijedoru. Prijedorski ribnjak osnovala je 1903. godine porodica čeških doseljenika Burda i za 120 godina postojanja prošao je niz vlasničkih i organizacionih transformacija, a upravlja posjedom površine 1.367 hektara.

Stečaj je otvoren u martu 2022. godine, a protiv većinskog vlasnika Radojice Ratkovca Okružno javno tužilaštvo Prijedor u februaru prošle godine podiglo je optužnicu zbog krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju kojim je oštetio javne prihode za oko pola miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik