Vac na čekanju za kupovinu Novosti

Bez autora
Mar 17 2010

Komisija za zaštitu konkurencije još nije donela odluku o zahtevu nemačke medijska grupa Vac (WAZ) da kupi većinski paket akcija kompanije Novosti. Komisija od Vaca je zatražila dodatnu dokumentaciju, kako bi odlučivala da li bi kupovinom Novosti ta grupacija stekla dominantan položaj na medijskom tržištu Srbije. Vac je pre nekoliko meseci od Komisije zatražio odobrenje za kupovinu većinskog udele u Novostima, paketa od 60 odsto akcija. Ta grupacija je u Srbiji već suvlasnik dva dnevna lista, "Politike" iz Beograda i "Dnevnika" iz Novog Sada, a stopostotni je vlasnik beogradske "Štampe". To je drugi pokušaj Vaca da preuzme kompaniju Novosti koja je privatizovana 2006. godine. U Novostima država Srbija ima udeo od 29,5 odsto, a, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, po 24,9 odsto imaju Trimaks (Trimax) investment i Argos holding. Vac je povodom napisa u medijima da udeo u kapitalu te nemačke grupacije ima i Stanko Subotić Cane saopštio da novac kojim namerava da kupi većinski paketa u kompaniji Novosti potiče isključivo sa računa tog koncerna.

Vac na čekanju za kupovinu NovostiKomisija za zaštitu konkurencije još nije donela odluku o zahtevu nemačke medijska grupa Vac (WAZ) da kupi većinski paket akcija kompanije Novosti.

Predsednica Saveta Komisije Dijana Marković-Bajalović je navela da je Komisija od Vaca zatražila dodatnu dokumentaciju, kako bi odlučivala da li bi kupovinom Novosti ta grupacija stekla dominantan položaj na medijskom tržištu Srbije.

Vac je pre nekoliko meseci od Komisije zatražio odobrenje za kupovinu većinskog udele u Novostima, paketa od 60 odsto akcija. Ta grupacija je u Srbiji već suvlasnik dva dnevna lista, "Politike" iz Beograda i "Dnevnika" iz Novog Sada, a stopostotni je vlasnik beogradske "Štampe".

To je drugi pokušaj Vaca da preuzme kompaniju Novosti koja je privatizovana 2006. godine. U Novostima država Srbija ima udeo od 29,5 odsto, a, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, po 24,9 odsto imaju Trimaks (Trimax) investment i Argos holding.

Vac je povodom napisa u medijima da udeo u kapitalu te nemačke grupacije ima i Stanko Subotić Cane saopštio da novac kojim namerava da kupi većinski paketa u kompaniji Novosti potiče isključivo sa računa tog koncerna.

"Novac je podignut isključivo sa nemačkih računa kompanije Vac. U ovom trenutku čekamo dozvolu od antimonopolske komisije, koja je podneta u skladu sa propisima u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Subotić je u telefonskoj izjavi za B92 rekao da je pozajmio novac Miroslavu Miškoviću i Milanu Beku da kupe Luku i Beograd i Večernje novosti. Tim povodom su Večenje novosti saopštile da u kapuialu te kompanije nema "Subotićevig novca".

Kompanija Novosti osnovana je 1953 godine, i vremenom izrasla u medijsku kuću koja u svom sastavu ima radio stanicu i desetak izdanja među kojima su Večernje novosti, Večernje novosti za Evropu, Novosti "Oglasi", Revija 92, Zov, Sort, Kalibar, Bilje i zdravlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik