Većinski vlasnik "Port of Adria" ispunio obaveze

Bez autora
Feb 09 2021

Većinski vlasnik barske kompanije Port of Adria u potpunosti je ispunio obaveze preuzete na osnovu kupoprodajnog ugovora iz novembra 2013. godine, a od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori poštuje pravni okvir i nadležnosti institucija, saopšteno je iz menadžmenta.

Iz preduzeća Port of Adria su reagovali povodom navoda Sindikalne organizacije te kompanije koja je tražila od Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije i Vlade da preispitaju proces prodaje nekadašnjeg barskog preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti.

„Zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan je socijalni program u iznosu od 8,84 miliona eura, što predstavlja 124,5 odsto iznosa na koji se investitor obavezao ugovorom“, navodi se u reagovanju menadžmenta Port of Adrie - koncesionara na području barske luke u većinskom vlasništvu međunarodne kompanije Global Ports Holding.

Iz Port of Adrie je saopšteno da je, u periodu od 2014. zaključno sa oktobrom 2019. godine, realizovan Investicioni program u vrijednosti 14,15 miliona eura, što je iznad vrijednosti obavezujućih investicija predviđenih kupoprodajnim ugovorom, a koje su iznosile 13,61 miliona eura.

“Navedeno je potvrđeno izvještajem nezavisne revizorske kuće, a na osnovu uvida u dokumentaciju kompanije i obilaskom na terenu“, dodaje se u saopštenju.

U skladu sa procedurom, finalni izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi sa ugovorom o kupoprodaji akcija preduzeća Kontejnerski terminal i generalni tereti, koji je uradio Ernst&Young Montenegro, dostavljen je Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte.

“U daljoj proceduri, Vlada Crne Gore izdala je zaključak da su investicioni i socijalni program realizovani u cjelosti“, rekli su iz kompanije.

Sve dalje investicije koje Port of Adria sprovodi uslovljene su rastom pretovara i vezano isključivo za potrebe poslovnog procesa.

“Bez obzira da li su članovi Sindikalne organizacije ili ne, zaposleni u Port of Adria su najbolji svjedoci da se sa investicijama nastavlja, u funkciji daljeg razvoja kompanije i širenja lepeze klijenata“, rekli su iz kompanije.

Od prvog dana poslovanja u Crnoj Gori, kako su kazali, apsolutno poštuju pravni okvir i nadležnosti institucija, pa tako ni ovom prilikom neće komentarisati odluke pravosudnog sistema.

“Takođe, nijedna aktivnost u narednom periodu neće biti realizovana bez prethodne komunikacije sa nadležnim organima u skladu sa propisanom regulativom“, dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata su naveli da bi nova Vlada detaljno trebalo da razmotri zakonitost procesa privatizacije Kontejnerskog terminala, a potrebno je ponovo procijeniti realizaciju investicionog programa.

Oni tvrde da je situacija na terenu veoma loša, da su zarade niže oko 30 odsto u odnosu na Luku Bar, a da se rade komplikovaniji i rizičniji poslovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik