Višak od 300 do 500 radnika u "Lasti" - uskoro kreće prodaja?

Bez autora
Apr 04 2021

Konsultantska kuća “Beoconex” procenila je da 100 odsto “Lastinog” kapitala vredi 73 miliona evra, što je tri i po puta više od one iz 2019. godine koju je uradila firma BDO, a po njihovom sagledavanju, 300 do 500 radnika su prekobrojni i treba da im se obezbedi otpremnina, saznaje “Blic”.

Tako bar stoji u dokumentu u koji smo imali uvid, po kome je novi privatizacioni savetnik, anulirao procenu prethodnog, odnosno BDO koji je utvrdio da se vrednost 100 posto kapitala kreće između 16 i 23 miliona evra. Upravo tako niska vrednost bila je razlog nezadovoljstva rukovodstva i zaposlenih, koji su se odrekli usluga ove kuće i angažOvali novu, odnosno “BEOCONEX”.

Tako je za nešto više od godinu dana došlo do drastičnog uvećanja vrednosti firme iako nije bilo značajnijih promena poslovnih parametara, što ukazuje da su napravljeni propusti koji su mogli skupo da koštaju državu, koja ima 74 posto kapitala ali i akcionare, koji su vlasnici 26 posto akcija, da je tender bio raspisan sredinom 2019. godine.

Pošto se zbog značajno umanjene vrednosti ovog najstarijeg i najvećeg saobraćajnog preduzeća odustalo tada od privatizacije, ova nova, nekoliko puta veća, nagoveštava da neće biti otpora u kompaniji ako se krajem juna oglasi njena prodaja, kako najavljuju iz Ministarstva privrede.

Ipak, neki od parametra koji su utvrđeni od strane konsultanske kuće BEOCONEX, mogli bi da se promene, nakon što se sagledaju zvanični poslovni rezultati iz prethodne godine. Zbog toga se ovih dana intenzivno ažurira privatizaciona dokumentacija koja treba da se dostavi Ministarstvu privrede. Tek nakon toga biće određeno koliki će udeo država da proda, po kojoj ceni, kolika su ulaganja poželjna od strane novog vlasnika.

Iz prcene "BEOCONEXa", u koju je “Blic” imao uvid, novog vlasnika, pored pristojne cene očekuje i značajan nivo ulaganja u kompaniju.

- Ukupna vrednost 100 posto kapitala “Laste” je 73 miliona evra od čega sedam miliona pripada ćerki firmi “Lastra”. Naime, vrednost imovine “Laste” je 118 miliona evra, a obaveze po osnovu kredita i drugih zaduženja su 52 miliona, pa je vrednost kapitala 66 miliona evra. Vrednost imovine “Lastre” je 12 miliona, a njene obaveze po zaduženjima su pet, odnosno vrednost njenog kapitala je sedam miliona evra. S obzirom na stanje voznog parka procenjuje se da bi kupac trebalo da uloži oko 40 miliona evra i to u narednih pet godina - navodi se u dokumentu “BEOCONEX-a”.

Pristojna otpremnina

Ovaj privatizacioni savetnik navodi u dokumentu i da u kompaniji ima i prekobrojnih, odnosno viška zaposlenih.

- U A.D. “Lasta” angažovano je oko 2100 radnika. Svi oni nisu u dovoljnoj meri uposleni odnosno između 300 i 500 zaposlenih je tehnološki višak. Takva situacija nalaže da se izradi adekvatan socijalni program koji bi bio stimulativan za njihovo napuštanje kompanije. To praktično znači da bi optimalan broj radnika za rentabilno funkcionisanje kompanije bio u opsegu od 1600 do 1800. Zato bi za prekobrojne trebalo da se obezbedi odgovarajuća otpremnina - navodi privatizacioni savetnik.

Da li će se sa ovom procenom o višku zaposlenih saglasiti i sindikati, za sada je neizvesno jer niko od njihovih predstavnika nije želeo zvanično da govori. Nezvanično pak kažu da nema otpuštanja prekobrojnih bez pristojne otpremnine.

- Prema našim saznanjima između 300 do 500 radnika su tehnološki višak. Naš stav je da socijalni programom za njih treba da se obezbedi odgovarajuća otpremnina i to od 600 evra po godini staža. To će biti naš stav a u suprotnom nećemo prihvatiti socijalni program. Za nas je važno da je odbačena procena BDO iz 2019. godine, po kojoj vrednost kapitala firme je bila između 16 i 23 miliona evra, što je bilo nepristojno nisko. Pokazale su se ispravnim naše sumnje da je ona urađena paušalno i da ne treba da se prihvati - navode predstavnici sindikalnih organizacija.

Inače, ako se u junu bude raspisao tender za privatizaciju, to neće biti prvi put jer je država pokušala da proda Lastu još 2007. godine.

Udeo vlasništva:


- 43% država
- 11% grad Beograd
- 20% PIO fond, RFZO
- 26% mali akcionari

Međutim, iako je rok za dostavljanje ponuda čak šest puta produžavan, na kraju 2008. godine tenderska komisija konstatovala da je jedina pristigla ponuda nepotpuna.

“Blic” je pokušao da zvaničnu potvrdu svojih saznaja dobije i od rukovodstva “Laste”, ali to nismo uspeli jer se postojeći dokument o proceni vrednosti kapitala tretira kao poslovna tajna. I u Ministartvu privrede nisu želeli da se oglašavaju po ovom pitanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik