Vlada FBiH odgodila arbitražni postupak za "Energopetrol"

Bez autora
Jan 03 2013

Vlada Federacije BiH uspjela je da do 31. marta odgodi početak arbitražnog postupka u vezi sa provođenjem ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", saznaje "Avaz". Dogovor o odgađanju postupka postignut je nedavno s većinskim vlasnikom ove bh. kompanije, hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL. Kako saznajemo, do tada će Vlada FBiH pokušati s konzorcijem postignuti vansudski sporazum po tužbi radnika od 20 miliona maraka, koji većinski vlasnik ovog preduzeća stavlja na teret federalnim vlastima. Podsjetimo, arbitražni postupak pokrenut je pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu. U slučaju da do njega dođe te ukoliko presuda bude u korist konzorcija, velika je vjerovatnoća da bi mogla uslijediti lavina radničkih tužbi u iznosu i do 80 miliona maraka!

Vlada FBiH odgodila arbitražni postupak za "Energopetrol"Vlada Federacije BiH uspjela je da do 31. marta odgodi početak arbitražnog postupka u vezi sa provođenjem ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", saznaje "Avaz". Dogovor o odgađanju postupka postignut je nedavno s većinskim vlasnikom ove bh. kompanije, hrvatsko-mađarskim konzorcijem INA-MOL.

Kako saznajemo, do tada će Vlada FBiH pokušati s konzorcijem postignuti vansudski sporazum po tužbi radnika od 20 miliona maraka, koji većinski vlasnik ovog preduzeća stavlja na teret federalnim vlastima.

Podsjetimo, arbitražni postupak pokrenut je pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu. U slučaju da do njega dođe te ukoliko presuda bude u korist konzorcija, velika je vjerovatnoća da bi mogla uslijediti lavina radničkih tužbi u iznosu i do 80 miliona maraka!

Sve ovo je, kako smo ranije pisali, posljedica katastrofalnog ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", koji su 2006. godine s INA-MOL-om potpisale kriminalne vlasti, predvođene Strankom demokratske akcije i Strankom za BiH, koje su svjesno išle na štetu FBiH, ignorirajući čak i odluke Parlamenta FBiH!

Prema jednoj od odredbi ovog nevjerovatnog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će snositi svu moguću štetu u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika. 

Tako je konzorcij iskoristio INA-MOL-ovu odredbu iz ugovora kako bi potraživanja radnika usmjerio na Vladu FBiH iako je on većinski vlasnik s kapitalom od 67 posto, dok na državni kapital otpada tek 22 posto. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik