Vlada privatizuje Stočarski centar

Bez autora
Mar 24 2010

Vlada Republike Srpske će putem tendera dati na prodaju cjelokupan državni kapital Veterinarsko-stočarskog centra u Banjoj Luci, navedeno je u Vladinom programu. Vlada ima 55 odsto vlasništva nad osnovnim kapitalom centra, a prioritet na tenderu imaće domaći ili strani kupac koji će trajno zadržati djelatnost preduzeća. Pred poslanicima Narodne skupštine RS iduće sedmice naći će se posebni privatizacioni program, kojim se predviđa da 1.074.468 akcija državnog kapitala bude prodato putem tendera. Ukupan broj akcionara u centru je 205, a pored državnog kapitala, vlasnik preduzeća je Fond PIO RS sa 7,27 odsto akcija. Za revitalizaciju preduzeća u iduće tri godine potrebno je uložiti od 364.000 do 371.000 maraka, te bi najveći dio trebalo iskoristiti za obnovu bikovskog stada. VSC se bavi proizvodnjom sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu i raspolaže velikim mogućnostima posjedovanja genetskog materijala za razvoj stočarstva.

Vlada privatizuje Stočarski centarVlada Republike Srpske će putem tendera dati na prodaju cjelokupan državni kapital Veterinarsko-stočarskog centra u Banjoj Luci, navedeno je u Vladinom programu, javila je Srna.

Vlada ima 55 odsto vlasništva nad osnovnim kapitalom centra, a prioritet na tenderu imaće domaći ili strani kupac koji će trajno zadržati djelatnost preduzeća.

- Pred poslanicima Narodne skupštine RS iduće sedmice naći će se posebni privatizacioni program, kojim se predviđa da 1.074.468 akcija državnog kapitala bude prodato putem tendera. Ukupan broj akcionara u centru je 205, a pored državnog kapitala, vlasnik preduzeća je Fond PIO RS sa 7,27 odsto akcija - dodaje se u programu.

U programu se ističe da je za revitalizaciju preduzeća u iduće tri godine potrebno uložiti od 364.000 do 371.000 maraka, te da bi najveći dio trebalo iskoristiti za obnovu bikovskog stada.

VSC se bavi proizvodnjom sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu i raspolaže velikim mogućnostima posjedovanja genetskog materijala za razvoj stočarstva.

Direktor Centra Milenko Ilić kazao je "Glasu Srpske" da je preduzeće 2008. godine preregistrovano u akcionarsko društvo i da je predloženo da se privatizuje po posebnom privatizacionom programu.

- U slučaju privatizacije centra važan je interes države, odnosno šta ona dobija privatizacijom i šta dobijaju stočari i farmeri koji su direktno zainteresovani za to - rekao je Ilić.

Dodaje da je važno sa kojom će se genetikom u budućnosti ući u proizvodnju mesa i mlijeka i smatra da će Vlada prilikom izbora budućeg kupca voditi računa o tome.

On je podsjetio da je centar do 2007. godine uspješno poslovao, čemu je doprinos dala i Uredba o regresiranju sjemena za vještačko osjemenjavanje u govedarstvu putem Pravilnika o podsticajima i subvencijama u poljoprivredi.

Prema Ilićevim riječima, nekontrolisani uvoz i trenutna situacija pogoršali su uslove privređivanja, što je rezultiralo gubicima u poslovanju od 2008. godine pa do danas.

Veterinarsko-stočarski centar je osnovan 1953. godine i jedina je specijalistička organizacija ovakve vrste u BiH.

Uslovi tendera


Vladinim programom predviđa se da će pravo učešća na tenderu imati sva zainteresovana lica koja imaju iskustvo u djelatnosti preduzeća od najmanje 20 godina, a kupac se obavezuje i da zadrži postojeći broj radnika tri godine poslije privatizacije. Novi vlasnik će morati da trajno obezbijedi proizvodnju od najmanje 100.000 doza vještačkog sjemena godišnje, uz zadržavanje tradicionalno zastupljenog pasminskog sastava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik