Vlada RS prodaje Miljevinu

Bez autora
Jul 14 2010

Narodna skupština Republike Srpske dala je danas saglasnost za prodaju državnog kapitala u Akcionarskom društvu Novi rudnik mrkog uglja "Miljevina" Foča tamošnjem preduzeću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, transport, turizam, zanatstvo i lične usluge "Pavgord". Ta fočanska firma ponudia je kupoprodajnu cijenu za akcije državnog kapitala od šest miliona KM, investicije u opremu i ostalu infrastrukturu tokom tri godine nakon preuzimanja Rudnika od 10 miliona KM, preuzimanje postojećih i zapošljavanje100 novih radnika u periodu investiranja, te zadržavanje pretežne djelatnosti eksploatacije mrkog uglja na površinskom i jamskom kopu. Vlada RS-a je krajem 2007. godine na imovini kupljenoj u stečajnom postupku Rudnik mrkog uglja "Miljevina" u stečaju osnovala Novi rudnik mrkog uglja "Miljevina", a od njegovog osnivanja do danas Vlada RS-a i resorno ministarstvo nisu uspjeli pokrenuti proizvodnju zbog gubitka tržišta, nedostatka obrtnih i investicionih sredstava. Vlada RS-a i resorno ministarstvo u posljednje dvije godine pokušavali SU obezbijediti poslovanje Rudnika, te vodili pregovore sa nekoliko stranih i domaćih partnera o privatizaciji Rudnika koji danas ima 22 zaposlena radnika i čiji je osnovni kapital u 100 postotnom vlasništvu RS.

Vlada RS prodaje MiljevinuNarodna skupština Republike Srpske dala je danas saglasnost za prodaju državnog kapitala u Akcionarskom društvu Novi rudnik mrkog uglja "Miljevina" Foča tamošnjem preduzeću za unutrašnju i spoljnu trgovinu, transport, turizam, zanatstvo i lične usluge "Pavgord".

Ta fočanska firma ponudia je kupoprodajnu cijenu za akcije državnog kapitala od šest miliona KM, investicije u opremu i ostalu infrastrukturu tokom tri godine nakon preuzimanja Rudnika od 10 miliona KM, preuzimanje postojećih i zapošljavanje100 novih radnika u periodu investiranja, te zadržavanje pretežne djelatnosti eksploatacije mrkog uglja na površinskom i jamskom kopu.

Vlada RS-a je krajem 2007. godine na imovini kupljenoj u stečajnom postupku Rudnik mrkog uglja "Miljevina" u stečaju osnovala Novi rudnik mrkog uglja "Miljevina", a od njegovog osnivanja do danas Vlada RS-a i resorno ministarstvo nisu uspjeli pokrenuti proizvodnju zbog gubitka tržišta, nedostatka obrtnih i investicionih sredstava.

Pomoćnica ministra industrije, energetike i rudarstva RS-a Slavica Bogdanović rekla je da su Vlada RS-a i resorno ministarstvo u posljednje dvije godine pokušavali obezbijediti poslovanje Rudnika, te vodili pregovore sa nekoliko stranih i domaćih partnera o privatizaciji Rudnika koji danas ima 22 zaposlena radnika i čiji je osnovni kapital u 100 postotnom vlasništvu RS.

Nakon završetka ove tačke danas je prekinuta sjednica Narodne skupštine RS-a, njen nastavak zakazan je nakon godišnjih odmora, odnosno početkom septembra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik