Za Institut produžen rok

Bez autora
Dec 12 2010

Rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" iz Igala produžen je za dva mjeseca, odlučio je Savjet za privatizaciju. Ponude se, prema novom roku, mogu dostavljati do 14. februara u 17 sati. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 15. decembar. Savjet za privtizaciju je tender za prodaju objavio 1. novembra. Prodaje se oko 215,95 hiljada akcija koje pripadaju Vladi, Investiciono-razvojnom i Fondu zdravstvenog osiguranja, kao i Zavodu za zapošljavanje. Od ponuđenog broja akcija Vladi pripada 19,19 odsto, IRF-u oko 23,65, Fondu zdravstvenog osiguranja 10,23 i Zavodu 3,41 odsto. Uz ponudu, zainteresovani ponuđač uplaćuje depozit ili dostavlja bezuslovnu bankarsku garanciju u iznosu od 200 hiljada eura, naplativu na prvi poziv...

Za Institut produžen rokRok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 56,48 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" iz Igala produžen je za dva mjeseca, odlučio je Savjet za privatizaciju.

Ponude se, prema novom roku, mogu dostavljati do 14. februara u 17 sati. Prvobitni rok za dostavljanje ponuda bio je 15. decembar.

Savjet za privtizaciju je tender za prodaju objavio 1. novembra. Prodaje se oko 215,95 hiljada akcija koje pripadaju Vladi, Investiciono-razvojnom i Fondu zdravstvenog osiguranja, kao i Zavodu za zapošljavanje. Od ponuđenog broja akcija Vladi pripada 19,19 odsto, IRF-u oko 23,65, Fondu zdravstvenog osiguranja 10,23 i Zavodu 3,41 odsto.

Uz ponudu, zainteresovani ponuđač uplaćuje depozit ili dostavlja bezuslovnu bankarsku garanciju u iznosu od 200 hiljada eura, naplativu na prvi poziv. Garanciju izdaje banka koja ima kreditni rejting Standrad end pursa najmanje BBB ili ona koju odobri Tenderska komisija.

Ponuđač sa kojim bude potpisan kupoprodajni ugovor, obavezan je da, u određenom roku, uplati novac.

Ponudu na tender mogu dostaviti kompanije i konzorcijumu koji ispunjavaju jedan od dva propisana uslova, a otkupili su tendersku dokumentaciju po cijeni od deset hiljada eura i potpisali izjavu o povjerljivosti.

Uslov je da ponuđač dostavi dokaz da direktno ili indirektno posjeduje najmanje 51% akcija i upravljačku kontrolu nad najmanje jednim medicinskim rehabilitacionim centrom i da je u prethodne tri poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje 60 miliona eura.

Ponuđač, prema drugom kvalifikacionom uslovu, mora da dokaže da je u prethodne tri poslovne godine ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura ili da upravlja kapitalom vrijednim najmanje 50 miliona eura. Ponuđač mora imati i pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju. Ponudu može dostaviti i učesnik čiji direktni ili indirektni vlasnik ispunjava kvalifikacioni uslov.

Institut »Simo Milošević« ima ukupno oko 382,35 hiljada akcija, a nominalna vrijednost jedne je 154,94 eura.

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je raspisan 16. aprila 2008, ali je u septembru prošle godine poništen, jer je austrijska kompanija Kristof menadžment odustala od kupovine.

Kristof grupa je šansu da kupi hercegnovski zdravstveni centar dobila nakon što je raskinut ugovor o prodaji 56,4% akcija Instituta sa švajcarskom kompanijom Houm art end sejls servisis, jer u predviđenom roku nije uplatila 20 miliona eura za dionice zdravstvenog centra.

Švajcarska firma, u vlasništvu srpskog biznismena Filipa Ceptera, nudila je 150 miliona eura za investicioni program, ali se nakon petomjesečnih pregovora ispostavilo da ne može da obezbijedi čvrste garancije za njegovo ispunjenje. Komisija je početkom maja prošle godine naplatila 200 hiljada eura vrijednu bankarsku garanciju za ponudu koju je za kupovinu akcija Instituta "Simo Milošević" dostavila švajcarska kompanija.

Kristof grupa nudila je 25 miliona eura za 56,4 odsto državnih akcija, devet miliona tekućih ulaganja i 36 miliona predviđenih biznis planom.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik