Za “Šećeranu” nude tri miliona KM, na potezu Skupština

Bez autora
Nov 03 2020

Preduzeće “NSG Rent” iz Zvornika ponudilo je tri miliona maraka za kupovinu bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, a konačnu odluku o sudbini “Šećerane” donijeće Skupština povjerilaca na narednoj sjednici.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić koji je istakao da je na 47. sjednici Odbora povjerilaca. koja je održana juče, razmatrana samo jedna pristigla ponuda.

- Stigla je samo jedna ponuda za kupovinu stečajnog dužnika kao pravnog lica. Riječ je o ponudi firme “NSG Rent” iz Zvornika koja je ponudila tri miliona maraka. Odbor je otvorio ponudu i konstatovao da je ona validna, u skladu sa oglasom o prodaji. Nakon toga odbor je podnio zahtjev stečajnom sudiji da u zakonski propisanom roku zakaže sjednicu Skupštine povjerilaca kako bi se Skupština izjasnila da li prihvata tu ponudu - rekao je Matić dodavši da bi za 30 dana trebalo da bude poznato da li će “Šećerana” biti prodata.

Iako je riječ o iznosu koji je mnogo niži od prvobitnih deset miliona za koje je nuđena imovina “Šećerane”, Matić kaže da su svi imali priliku da se prijave na oglas, te da je ponuda ovog zvorničkog preduzeća bila jedina.

- Ova firma je uplatila 10.000 maraka za otkup dokumentacije i 50.000 maraka depozita, tako da je očigledno riječ o kupcu koji ima ozbiljne namjere - istakao je Matić i dodao da će, ukoliko Skupština povjerilaca prihvati ovu ponudu, stečajni postupak veoma brzo biti okončan.

Izjavu direktora firme “NSG Rent” Bojana Galića juče nismo uspjeli da dobijemo.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva”, iz Žabljaka u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za “Šećeranu” je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni s njim nije sklopljen posao. Na listi zainteresovanih za ovo propalo preduzeće bila je i firma “Unimont” iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je nastavljena po cijeni od osam miliona maraka. “Šećeranu” je lani namjeravala da kupi i fočanska kompanija “Pavgord” ponudivši tada pet miliona za ovo propalo preduzeće, ali je ta ponuda odbijena. Međutim “Pavgord” je ove godine ponovo ušao u igru i otkupio sva potraživanja radnika, nekoliko preduzeća iz Srbije i Poreske uprave RS i na taj način postao većinski povjerilac sa 64 odsto potraživanja. Iako se očekivalo da će fočanska kompanija dostaviti ponudu za kupovinu “Šećerane”, to se nije dogodilo.

Neuspjeli pokušaji

Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina. U stečaju je od 2015. godine, a njena imovina do sada je bezuspješno prodavana na 14 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona KM, a potom i po nešto nižoj. Krajem prošle godine Skupština povjerilaca odlučila je da bude nastavljena prodaja “Šećerane” kao cjeline te da se svakih 15 dana cijena snižava za 500.000 KM počevši od 9,5 miliona, te da je sedam miliona KM najniži iznos ispod kojeg preduzeće ne može biti prodato.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik