Zašto je samo u nas prodaja rješenje

Bez autora
Feb 09 2011

Sjetimo se nakratko početka devedesetih. Euforiju zbog samostalne Hrvatske zamijenili su neizvjesnost Domovinskog rata, ratni porezi, inflacija - sve smo to preživjeli. I tada, u jeku rata, počela je zakonom blagoslovljena - pretvorba i privatizacija. Nakon nje ostale su opustošene tvrtke, radnici na cesti i nekoliko bogatih. Privatizacija je poželjan proces, ali on, ako želi biti uspješan, mora imati i razvojnu funkciju, prije svega radi stvaranja prepoznatljivoga nacionalnoga gospodarskog identiteta. Temeljna teza u našoj privatizaciji bila je da je privatno vlasništvo uspješnije od državnoga, pa će se samom privatizacijom riješiti problem niske učinkovitosti hrvatskoga gospodarstva. Najveća je tragedija, s kojom se moramo svi suočiti, ta da su upravo hrvatski građani putem poreza, sanacije banaka i pojedinih poduzeća platili sve troškove i neuspjehe, uključujući i pljačku i neznanje novih vlasnika.

Zašto je samo u nas prodaja rješenjeSjetimo se nakratko početka devedesetih. Euforiju zbog samostalne Hrvatske zamijenili su neizvjesnost Domovinskog rata, ratni porezi, inflacija - sve smo to preživjeli.

I tada, u jeku rata, počela je zakonom blagoslovljena - pretvorba i privatizacija. Nakon nje ostale su opustošene tvrtke, radnici na cesti i nekoliko bogatih. Sprema li nam se opet nešto slično?

Privatizacija je poželjan proces, ali on, ako želi biti uspješan, mora imati i razvojnu funkciju, prije svega radi stvaranja prepoznatljivoga nacionalnoga gospodarskog identiteta. Temeljna teza u našoj privatizaciji bila je da je privatno vlasništvo uspješnije od državnoga, pa će se samom privatizacijom riješiti problem niske učinkovitosti hrvatskoga gospodarstva. Najveća je tragedija, s kojom se moramo svi suočiti, ta da su upravo hrvatski građani putem poreza, sanacije banaka i pojedinih poduzeća platili sve troškove i neuspjehe, uključujući i pljačku i neznanje novih vlasnika.

Ako smo se već dali, kao i ostale tranzicijske zemlje, upecati na mamac koji je pod geslom demokratizacija jednako privatizacija oteo iz našeg vlasništva i ono što je trebalo prodati, ali i puno toga čime smo mogli i znali sami gospodariti, zašto i danas dopuštamo da nam nude bolju budućnost kada privatiziramo HEP, Hrvatsku poštu i Željeznice, Podravku, Croatia osiguranje, Hrvatsku poštansku banku?

Zašto se drugima isplati gospodariti našim tvrtkama, bogatstvom, zemljištima, hotelima, otocima, a nama ne? Zašto je samo u nas prodaja rješenje, a ne i upravljanje i korištenje onim što imamo, kao što to radi i dobro od toga živi razvijena Europa kojoj težimo. O tim i drugim pitanjima Đuro Tomljenović je razgovarao s Ljubom Jurčićem i Damirom Novotnyjem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik