Žitoprodukt da rasproda imovinu

Bez autora
Mar 17 2010

Skupština povjerilaca banjolučkog pekarskog preduzeća "Žitoprodukt" usvojila je juče odluku da se krene u postupak unovčavanja imovine stečajnog dužnika, koja će poslije procjene biti isplaćena povjeriocima. Skupština povjerilaca po Zakonu o stečajnom postupku i Zakonu o izvršnom postupku, s obzirom na stanje u preduzeću, uglavnom je sve odluke donijela jednoglasno, počev od toga da se imovina stečajnog dužnika unovči po pomenutim zakonima. Radnici su saglasni sa odlukom da se ide u unovčavanje imovine "Žitoprodukta" u Banjoj Luci i Kneževu, jedinim lokacijama gdje imovina preduzeća još uvijek postoji. Skupština povjerilaca je odbila da se ide u reorganizaciju preduzeća.

Žitoprodukt da rasproda imovinuSkupština povjerilaca banjolučkog pekarskog preduzeća "Žitoprodukt" usvojila je juče odluku da se krene u postupak unovčavanja imovine stečajnog dužnika, koja će poslije procjene biti isplaćena povjeriocima.

Stečajni upravnik u "Žitoproduktu" Radovan Jakovljević kazao je da je Skupština povjerilaca po Zakonu o stečajnom postupku i Zakonu o izvršnom postupku, s obzirom na stanje u preduzeću, uglavnom sve odluke donijela jednoglasno, počev od toga da se imovina stečajnog dužnika unovči po pomenutim zakonima.

 - Radnici su saglasni sa odlukom da se ide u unovčavanje imovine "Žitoprodukta" u Banjoj Luci i Kneževu, jedinim lokacijama gdje imovina preduzeća još uvijek postoji. Skupština povjerilaca je odbila da se ide u reorganizaciju preduzeća - rekao je Jakovljević.

On je podsjetio da je od 2004. do 2007. godine prodata imovina preduzeća u Kozarskoj Dubici i Novoj Topoli, kao i da se 2001. godine iz sastava preduzeća izdvojio prnjavorski "Mlin Pek".

Jakovljević je naglasio da su dugovanja "Žitoprodukta" procijenjena na 9,5 miliona maraka, a da potraživanja iznose oko 1,3 miliona maraka. Dodao je da je, prema Zakonu o obligacionim odnosima RS, došlo do zastarijevanja 1,2 miliona KM potraživanja ovog preduzeća, koja neće moći da se naplate.

Najveća potraživanja od ovog preduzeća, kaže Jakovljević, imaju dobavljači i državne institucije.

- Fond PIO potražuje oko 1,4 miliona maraka, Poreska uprava RS oko 700.000, a Fond zdravstvenog osiguranja RS skoro 600.000 maraka - rekao je Jakovljević.

On je istakao da će svi radnici kojima nije uplaćivan staž biti uključeni u program Vlade RS za socijalno zbrinjavanje radnika.

Iako su ranije naglašavali da je, bez obzira na stečaj, prioritet ponovno pokretanje proizvodnje u "Žitoproduktu", u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS juče nisu željeli da komentarišu odluku Skupštine povjerilaca da imovina preduzeća bude unovčena i podijeljena.

Preduzeće "Žitoprodukt" je osnovano 1950. godine i njegova osnovna djelatnost je proizvodnja mlinskih i pekarskih proizvoda, a stečajni postupak pokrenuli su radnici preduzeća krajem prošle godine. Sve do 1997. godine preduzeće je pozitivno poslovalo, uz povećavanje obima proizvodnje i broja radnika.

Odluka


Sudija banjolučkog Osnovnog suda Dejan Petričić smatra da je usvojena odluka o unovčenju imovine stečajnog dužnika radi izmirenja povjerilaca jedina ispravna odluka.

 - Procenat koji će pripasti povjeriocima biće poznat poslije prodaje imovine - rekao je Petričić i dodao da će od sada, uz stečajnog upravnika, svim aktivnostima u "Žitoproduktu" upravljati imenovani Odbor povjerilaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik