Auta na struju stižu samo zbog reklame

Bez autora
Oct 14 2020

Nedostatak subvencija prilikom uvoza i registracije električnih automobila, te malobrojne punionice samo su neki od razloga zbog kojih je na domaće tržište za devet mjeseci ove godine stiglo svega osam vozila na električni pogon.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, među električnim četvorotočkašima koji su uvezeni od januara do kraja septembra najskuplji je “porše tajkan turbo” koji je stigao iz Njemačke i za koji je iskeširano nešto više od 240.000 maraka.

Osim toga, BiH je iz Njemačke uvezla i “porše tajkan turbo s” vrijedan nešto više od 205.000 maraka, dok je za električnog “teslu” iz SAD izdvojeno oko 101.000 KM. Najjeftiniji automobil na električni pogon u ovoj godini je “smart”, uvezen iz Njemačke, vrijednosti oko 6.000 maraka.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da broj uvezenih električnih automobila ove godine pokazuje da se rijetki odlučuju na taj korak.

- Moguće je i da su ta vozila uvezli samo pojedini saloni više radi reklame, imajući u vidu da pojedini za iduću godinu najavljuju da neće ni uvoziti, jer prema analizama njihovih matičnih kuća, Srpska i FBiH nemaju potrebnu infrastrukturu za to - rekao je Ćorić dodavši da je potrebno uraditi još mnogo toga da bi uvoz i upotreba vozila na struju bili povećani u Republici Srpskoj i BiH.

On je istakao da su prednosti električnih automobila brojne, kao npr. da se njihovom upotrebom smanjuje zagađenje životne sredine, udobniji su za vožnju i ne stvaraju buku u gradovima. S druge strane, istakao je, osim visokih cijena, Srpska i BiH moraju uraditi još mnogo da bi podstakle veći uvoz i upotrebu vozila na električni pogon.

- Nedostaje nam električnih punjača, to je preduslov da bi se uvoz povećao, a osim toga, potrebno je tražiti mogućnosti da se obezbijede adekvatni podsticaji kako bi što više stanovnika bilo u finansijskoj mogućnosti da uvozi električna vozila - rekao je Ćorić i dodao da je od uvoznika dobio informaciju da je lani bilo poteškoća i u vezi sa registracijom električnih vozila u BiH.

Prema podacima UIO, u BiH je u prošloj godini uvezeno 14, a godinu ranije sedam vozila na električni pogon. Tokom 2017. godine u BiH je stiglo deset električnih četvorotočkaša.

Zakon


Pero Ćorić je rekao da je Ministarstvo energetike i rudarstva RS kroz Zakon o energetici definisalo upotrebu električnih automobila, na osnovu čega će podzakonskim aktima biti donesena rješenja koja će podsticati upotrebu tih vozila.

- To je samo prvi korak koji će omogućiti da se primjena električnih automobila u Srpskoj unaprijedi. Donošenjem ovog zakona Srpska je prva u BiH definisala pitanje upotrebe električnih vozila s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova - rekao je Ćorić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik