"Crni april" za tržište automobila u Rusiji

Bez autora
May 13 2020

Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za 72,4 posto u aprilu u odnosu na godinu ranije jer je korona kriza usporila proizvodnju i poremetila rad trgovaca, objavila je danas Asocijacija evropskih preduzeća (AEB) sa sedištem u Moskvi.

U Rusiji je u aprilu prodato samo 38.922 novih automobila i lakih komercijalnih vozila, što je najveći pad mesečnog prometa koji je AEB ikada zabeležio, prenosi Rojters.

Najprodavaniji su bili automobili Lada, kompanije Avtovaz, koji su sa 9.396 jedinica imali udeo od jedne četvrtine u ukupnoj prodaji.

April je bio deo neradnog perioda u Rusiji, koji je u okviru mera borbe za zaustavljanje širenja korona virusa naredio predsednik Vladimir Putin, tako da je privreda stala jer su fabrike i kompanije morale da obustave rad, a građani da se samoizoluju.

"Crni april 2020. uveliko je doveo u pitanje likvidnost dilera pa čak i njihovu održivost na srednji rok", izjavio je Tomas Štercel, predsednik Odbora proizvođača automobila u AEB-u.

On je naveo da se trgovci pripremaju za ponovno otvaranje salona, dodajući, međutim, da ne očekuje mnogo bolje prodajne rezultate u maju.

Rusi su u martu nagrnuli da kupuju automobile, pri čemu je prodaja skočila za 22,7 procenata, pošto su očekivali povećanje cena usled pada kursa rublje zbog smanjenja cena nafte i izbijanja epidemije korona virusa, objavila je prošlog meseca analitička agencija Autostat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik