Do 2030. na putevima u svetu 31,1 milion električnih vozila

Bez autora
Aug 03 2020

Do kraja decenije, trećina ukupne prodaje novih automobila na svetu biće električna vozila, pokazuje poslednje istraživanje konsultantske kompanije Deloitte "Električna vozila: postavljanje smera za 2030. godinu"“.

Time bi broj prodatih električnih vozila u jednoj godini dosegao 31,1 milion u svetu, 10 miliona više nego što je ranije predviđeno.

Uprkos poremećajima koje je izazvala pandemija Kovid-19, očekuje se da će ukupna prodaja električnih vozila u 2020. godini dostići 2,5 miliona širom sveta, kaže se u saopštenju.

Na osnovu složžene godiššnje stope rasta od 29 odsto, istražživanje procenjuje da će prodaja dostići 11,2 miliona u 2025. godini i 31,1 milion do 2030. godine kada bi električna vozila predstavljala otprilke 81 odsto svih prodatih novih električnih vozila.

Deloitte je identifikovao ključni faktor rasta prodaje električnih vozila u narednih deset godina kao promenu sentimenta potrošača, jer mnoge prepreke za prihvatanje električnih vozila postepeno nestaju.

"Visoke cene električnih vozila još uvek ograničavaju neke kupce, ali kako se njihov trošak sve višše izjednačava s benzinskim i dizelskim ekvivalentima, broj potencijalnih kupaca trebalo bi da se poveća", kaže direktor beogradske kancelarije Deloitte-a i glavni partner u Sektoru za finansijski konsalting, Darko Stanisavić.

Sve višše modela novih električnih vozila, dodaje, u kombinaciji s rastućim tržžišštem polovnih električnih vozila, znači da će električna vozila za mnoge postati pristupačniji izbor.

"Prevazilažženje zabrinutosti potroššača oko dometa vožžnje i utisak nedostatka infrastrukture za punjenje biće važžni faktori jer sve višše vozača razmiššlja o pogodnostima prelaska na električna vozila“.

Dodatni faktori koji bi mogli dovesti do rasta kupovine električnih vozila uključuju povoljno regulatorno okružženje, bilo da je reč o finansijskim podsticajima ili ciljevima smanjenja emisije izduvnih gasova, kao i raspon modela električnih vozila dostupnih na tržžišštu.

Zatim, s obzirom da služžbeni automobili i vozni park i dalje predstavljaju većinu ukupne prodaje novih automobila, prelazak na električna vozila na korporativnom nivou dodatno će poboljššati globalni prelazak na električna vozila, ocenjuje se u saopštenju.

Mere ograničavanja kretanja kao odgovor na izbijanje pandemije Kovid-19 dovele su do velikih poremećaja u međunarodnim lancima snabdevanja i privremenog zatvaranja predstavnišštava.

"Iako je ukupna prodaja automobila opala u ovom periodu, električna vozila su pokazala otpornost u nekim regionima u poređenju sa ostatkom tržžiššta. Vrhunac prodaje benzinskih i dizelskih vozila je najverovatnije nastupio, iako relativno nezapažženo. Kako se ukupna godiššnja prodaja automobila neće vratiti na nivo pre pandemije do 2024. godine, čak i ako se vrati rast prodaje na tržžišštu benzinskih i dizel vozila, verovatno će uskoro uslediti njihov pad tržžiššnog udela", rekao je Stanisavić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik