Fijat obustavlja proizvodnju na dve nedelje u Evropi

Kompanija Fijat-Krajsler Automobili (FCA) obustavlja proizvodnju na dve nedelje u većini svojih evropskih fabrika kako bi zaštitila radnike od pandemije koronavirusa i prilagodila poslovanje padu tražnje, najavio je danas italijansko-američki proizvođač vozila.

FCA, koji prema procenama analitičara proizvodi oko 25 odsto svojih vozila u Evropi, naveo je u saopštenju da će obustava rada, koja će trajati do 27. marta, omogućiti kompaniji da "efikasno odgovori na poremećaj tražnje na tržištu obezbeđujući joj da optimizuje ponudu", izveštava Rojters.

U saopštenju se dodaje da će privremeno biti obustavljena proizvodnja u pogonima FCA u Italiji, i to u Melfiju, Pomiljanu, Kasinu, Mirafjoreu, Gruljaskou i Modeni, kao i u Kragujevcu u Srbiji i mestu Tihi u Poljskoj.

Italijanski sindikat radnika FIOM ocenio je odluku Fijat-Krajslera kao "neophodnu".

Odluka Fijata je usledila nakon sličnih poteza drugih italijanskih proizvođača automobila i auto-delova, jer je epidemija koronavirusa zadala novi udarac evropskoj automobilskoj industriji koja se već odranije bori sa slabom globalnom tražnjom i strogim novim propisima o zagađenju vazduha.

Prošle nedelje, proizvođač luksuznih automobila Ferari je objavio da zatvara svoje dve fabrike do 27. marta, jer trpi akutni nedostatak auto-delova. Proizvođač premijum kočnica Brembo, među čijim klijentima je i Maserati, saopštio je da će ove nedelje privremeno zatvoriti svoja četiri pogona u Italiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik