Gorivo jeftinije na pojedinim pumpama u FBiH

Bez autora
Jul 28 2020

Dok su cijene sirove nafte na svjetskim tržištima porasle juče nakon postepenog oporavka najvećih svjetskih ekonomija od krize izazvane korona virusom, Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine nije zaprimilo nova obavještenja od distributera nafte i naftnih derivata o poskupljenju maloprodajnih cijena goriva u Federaciji, a u nekoliko slučajeva cijene goriva u ovom entitetu su pale.

Kako je potvrđeno za televiziju "N1", prema obavještenjima o promjeni cijena i marži, koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata juče u Federaciji BiH je sljedeći: Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,61 do 1,91 KM/litru, a DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,61 do 1,91 KM/litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,83 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 1,80 KM/litru.

"U toku jučerašnjeg dana u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva evidentirane su četiri nove obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na sniženje cijena od 0,05 do 0,10 KM/litru", istaknuli su za "N1" iz Federalnog ministarstva trgovine.

Iz ovog ministarstva su napomenuli da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Kada je u pitanju svijet, na londonskom tržištu, na primjer, cijena barela porasla je za 0,6 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 43,62 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,7 odsto višoj cijeni, na 41,29 dolara.

Rast cijena nafte izazvalo je i slabljenje dolara, što obično potiče kupovinu roba izraženih u dolarima, poput nafte, jer postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

Nakon što su u aprilu ove godine zbog krize izazvane pandemijom pale više od 30 odsto i dostigle najniži nivo u posljednje dvije decenije, cijene nafte posljednjih mjeseci počele su rasti, zahvaljujući prije svega značajnim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je dovelo do obnavljanja ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Globalna potrošnja nafte i dalje je na niskom nivou usljed porasta broja slučajeva Kovid-19 u svijetu.

Tenzije između SAD i Kine dodatno su eskalirale nakon što je američka administracija 22. jula naredila zatvaranje kineske diplomatske misije u Hjustonu, u saveznoj državi Teksas, da bi potom Kina naredila SAD da zatvori svoj Generalni konzulat u gradu Čengduu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik