I Amerikanci voze krševe

Bez autora
Jul 28 2020

Jedan od četiri automobila i kamiona koji krstare putevima SAD-a star je u proseku najmanje 16 godina, pokazuju najnovije analize o starosti voznog parka Amerikanaca.

Kompanija IHS Markit, koji prati podatke o registraciji vozila u svim državama, navodi da je veliki broj automobila i kamiona kupljenih pre 2005. jedan od razloga što se prosečna starost vozila u SAD popela na 11,9 godina, na najviši nivo ikada.

Tod Kampau, specijalista za tržišna istraživanja u IHS Markitu, kaže da to u znatnoj meri ima veze i sa kvalitetom vozila na drumovima, koja sada traju duže nego u prošlosti.

Tekuća 2020. godina je četvrta zaredom u kojoj se beleži rast prosečne starosti vozila u SAD, čime je nastavljen trend iz poslednje dve decenije, tokom kojih su Amerikanci sve duže ostajali prvi vlasnici svojih automobila i kamiona.

„Sredinom 90-ih, prelazak kilometraže od 100.000 milja je otprilike bilo sve što ste mogli da dobijete od vozila. Sada se sa pređenih 100.000 milja vozilo tek 'zagrejalo'“, navodi Kampau, prenosi Tanjug.

Imajući u vidu ekonomske probleme izazvane pandemijom Kovid-19 zbog kojih su kompanije prinuđene na otpuštanje miliona Amerikanaca, prosečna starost vozila u SAD će verovatno porasti, i to možda po znatno većoj stopi, smatraju u IHS Markitu.

Milioni ljudi koji su putovali na posao sada rade od kuće i više ne prevaljuju svojim automobilima toliku kilometražu kao ranije, ističu u HIS Markitu, dodajući da će kao rezultat toga njihova vozila verovatno trajati duže.

Pored toga, mnogi koji su možda spremni da kupe novi automobil ili kamion verovatno će zbog aktuelne krize nastaviti da voze stari ili će ga menjati za neki polovni model, a upravo to tržište trenutno beleži rast prodaje, navodi se u tekstu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik