Novi zakon u Sloveniji: Triput manje za porez na motorna vozila

Bez autora
Nov 25 2020

Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema zakonu koji je predložila vlada.

Uz to se ukida i dodatni porez na luksuzna vozila zapremnine motora iznad 2,5 litre.

Prosečan porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra smanjiće se na oko 160 evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Andrej Šircelj. Tako se tri puta smanjuje poresko opterećenje koje je do sada bilo previsoko, rekao je on i dodao da je danas običan automobil potrošna roba i potreba, prenosi Hina.

Procenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021, godišnji prihod države po tom osnovu, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona.

"Sada je osnovna za određivanje poreza prodajna cena, a ubuduće osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta, odnosno emisije štetnih gasova, odnosno emisijski standard s obzirom na vrstu goriva", kazao je Šircelj.

Električna vozila biće oslobođena poreza, najavio je ministar i dodao da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu. Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport kao i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik