25 zemalja EU potpisale fiskalni sporazum

Bez autora
Mar 04 2012

Od 27 evropskih zemalja, lideri 25 potpisali su novi sporazum namenjen sprečavanju gomilanja ogromnih dugova u 17 zemalja evrozone, kako bi predupredili ponavljanje krize slične trenutnoj kroz kroju prolazi evropska monetarna unija. Britanija i Češka su jedine zemlje koje su odlučile da ne potpišu ugovor.Sada sve države potpisnice treba da ratifikuju sporazum kod kuće, što je proces koji bi na nekim mestima mogao da naiđe na poteškoće, a Irska je već najavila referendum.

25 evropskih zemalja potpisale fiskalni sporazumOd 27 evropski zemalja, lideri 25 potpisali su novi sporazum namenjen sprečavanju gomilanja ogromnih dugova u 17 zemalja evrozone, kako bi predupredili ponavljanje krize slične trenutnoj kroz kroju prolazi evropska monetarna unija.

Britanija i Češka su jedine zemlje koje su odlučile da ne potpišu ugovor.

Sada sve države potpisnice treba da ratifikuju sporazum kod kuće, što je proces koji bi na nekim mestima mogao da naiđe na poteškoće, a Irska je već najavila referendum.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuje 12 od 25 država, a državama koje to ne budu učinile biće uskraćen pristup fondu za spas, Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM) koji u julu treba da počne sa radom. Prema fiskalnom sporazumu, države koje oštre budžetske propise ne unesu u svoje zakonodavstvo biće izvedene pred Evropski sud pravde.

Svega nekoliko od 25 zemalja koje su potpisale sporazum imaju deficit ispod granice EU od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema pravilu novog ugovora, strukturni deficit država treba da bude ograničen na 0,5 posto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik