Američki biotehnološki džin preuzima skrining kompaniju za rak

Bez autora
Sep 22 2020

Američka biotehnološka kompanija Ilumina saopštila je danas da će preuzeti startap Grejl za rano otkrivanje i skrining kancera.

Ilumina će ovu startap kompaniju prema ugovoru vrednom osam milijardi dolara platiti u gotovini i u akcijama.

Ilumina će otkupiti Grejl od investitora, među kojima je i vlasnik Amazona Džef Bezos, čime će vratiti pod svoje okrilje ovu firmu, koju je pre četiri godine izdvojila u zasebnu kompaniju prodajući njene akcije ulagačima, prenosi Rojters.

Tako će Ilumina dobiti pristup Grejlovoj tehnologiji "tečne biopsije" za testiranje krvi nazvanoj Galeri, koja pomaže u identifikovanju karcinoma u ranoj fazi, a koju će, kako se očekuje, komercijalno lansirati 2021. godine.

Grejl je izdvojen u zasebnu kompaniju iz sastava Ilumine 2016. prikupivši oko 2,0 milijarde dolara od investitora, među kojima su i osnivači Amazona i Majkrosofta.

Ilumina je ostala najveći akcionar Grejla sa 14,5 posto udela, a sporazum o otkupu njegovih akcija dolazi posle gotovo mesec dana nakon što je ovaj startap podneo zahtev za listiranje na berzi.

Akcionari Grejla, uključujući Iluminu, dobiće 3,5 milijarde dolara u gotovini i 4,5 milijardi dolara u akcijama Ilumine, navele su dve kompanije.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik