Apple – najskuplja kompanija sveta

Bez autora
Aug 11 2011

Američki Apple, premašio je po tržišnoj kapitalizaciji Exxon Mobile i postao najskuplja kompanija sveta. Na američkoj berzi vrednost akcija Apple-a skočila je za 4,7 posto na 369,89 dolara, pa je tržišna vrednost korporacije povećana na 342,9 milijardi dolara. Kotacije akcija Exxon-a su opale za 3,9 posto na 67,43 dolara, što je snizilo kapitalizaciju te energetske kompanije na 327,9 milijardi dolara.Vrednost brenda Apple je 2010. godine porasla za 84 posto, na 153,3 miljarde dolara, pa je tako ova kompanija izbila na čelo liste 100 najskupljih trgovinskih marki sveta koju sastavlja međunarodna istraživačka kompanija "Milvord Braun Optimor".

Apple – najskuplja kompanija svetaAmerički Apple, premašio je po tržišnoj kapitalizaciji Exxon Mobile i postao najskuplja kompanija sveta.

Na američkoj berzi vrednost akcija Apple-a skočila je za 4,7 posto na 369,89 dolara, pa je tržišna vrednost korporacije povećana na 342,9 milijardi dolara. Kotacije akcija Exxon-a su opale za 3,9 posto na 67,43 dolara, što je snizilo kapitalizaciju te energetske kompanije na 327,9 milijardi dolara.

Vrednost brenda Apple je 2010. godine porasla za 84 posto, na 153,3 miljarde dolara, pa je tako ova kompanija izbila na čelo liste 100 najskupljih trgovinskih marki sveta koju sastavlja međunarodna istraživačka kompanija "Milvord Braun Optimor".

Prema podacima američkog ministarstva finansija, kompanija Apple trenutno ima više novca nego vlasti SAD-a. Vlada SAD-a poseduje 73,7 milijardi dolara u gotovini, dok rezerve kompanije Apple iznose 76,4 milijardi dolara.

Današnji Apple veoma se razlikuje od Apple-a od pre par godina, dok za njihove proizvode odlučuju osobe koje streme uspešnim kupovinama, podstičući na to prijatelje i članove porodice. Procenjuje se da bi Apple u narednih nekoliko godina mogao da udvostruči prodaju kompjutera i utrostruči isporuke iPhone-a, a novitet iCloud će obezbediti kompaniji nove klijente.

Apple je u drugom kvartalu ove godine prestigao Nokiu po prodaji smartfona i tako zauzeo prvu poziciju. Američka korporacija je povećala isporuke smartfona sa 8,4 miliona na 20,1 miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik