Bankrot i na meniju popularnih restorana Pica hat i Vendis

Bez autora
Jul 02 2020

Pandemija koronavirusa izazvala je strahovit ekonomski potres u svetu, o čemu najbolje svedoči činjenica da su hiljade kompanija podnele zahteve za bankrotstvo, a najnovije žrtve su najveća franšiza “Pica hata” u SAD i naftna kompanija “Česapik enerdži”.

Kompanija NPC International, u okviru koga samo u SAD posluje više od 1.200 Pizza Hut i gotovo 400 Wendy's restorana brze hrane, podneo je zahtev za bankrot, a američki mediji tu vest prenose i uz naslove "uskoro na meniju Pica hat i bankrot".

Oluja problema kroz koju su prošli, zbog korona virusa i duga od skoro miijardu dolara, i sve veći troškovi rada i usluga, primorali su NPC, za koju radi skoro 40.000 ljudi u 27 saveznih država, da podnese zahtev za bankrot.

To je jedna od najvećih franšiza u SAD ali i globalalno, koja je vlasnik više od 1.600 restorana samo u Americi, a godinama se borila da podigne rezultate poslovanja.

NPC je svoj prvi restoran Pizza Hut otvorio 1962. godine.

Dve kompanije su se borile sa rastućim troškovima rada i hrane dok su istovremeno pokušavale da prošire isporuku i odmaknu se od tradicionalnih restorana. Kompanija takođe se suočava sa konkurencijom i rivalima kao što su Domino's Pizza i Papa John's.

Neke od najvećih kompanija na dosadašnjoj listi bankrostava su iz naftnog sektora – "Česapik enerdži", a pre nje "Makdermot internešenal", "Vajting petroleum", "Dajmond ofšor driling" i druge.

Uprkos lošoj situaciji, za sada se ne predviđa da će konačan ishod biti kao tokom krize 2008. i posledične recesije, kada je 2008. godine 8.614 firmi podnelo zahtev za bankrot, dok je naredne godine taj broj porastao na 12.644, navodi Fajnenšl tajms.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik