Bankrotirao "Herc" posle 102 godine iznajmljivanja automobila

Bez autora
May 24 2020

Kompanija za iznajmljivanje automobila "Herc" koja posluje od 1918. godine, podnela je zahtev za zaštitu od bankrota nakon pada poslovanja tokom pandemije koronavirusa.

Pregovori sa kreditorima su propali, a dugovi iznose skoro 19 milijardi dolara.

Bord direktora kompanije zatražio je od američkog suda u Delaveru da čuvenoj firmi za iznajmljivanje automobila odobri zaštitu po članu 11 Suda za bankrot, prenosi Rojters.

Operacije kompanije u Evropi, Australiji i Novom Zelandu nisu bili uključeni u postupak pred američkim sudom.

Najveći profit kompanije dolazi od iznajmljivanja automobila na aerodromima, što je samo "isparilo" zbog toga što su putnici prestali da lete avionima usled pandemije i mera koje su propisale različite države.

Sa dugovanjima od skoro 19 milijardi dolara i sa gotovo 38.000 zaposlenih, "Herc" je jedna od najvećih kompanija koje su zapale u probleme tokom epidemije.

Obaveze prema lizing kućama su porasle, a vrednost vozila je tokom epidemije padala.

U pokušaju da udovolji poveriocima, kompanija koja ima vozni park od pola miliona vozila, "Herc" je predložio da iz flote prodaje 30.000 vozila mesečno, kako bi na taj način prikupila pet milijardi dolara, naveo je izvor blizak kompaniji.

Bord direktora imenovao je 16. maja za izvršnog direktora Pola Stouna koji je na tom mestu zamenio Ketrin Marinelo. Kompanija je prethodno otpustila 10.000 radnika i izrazila ozbiljnu zabrinutost da bi bankrot mogao da bude izbegnut.

Ta kompanija je i ranije upala u probleme, budući da je sve više ljudi počelo da koristi usluge koje pruža "Uber".

Da bi se borio protiv "Ubera", "Herc" je usvojio plan koji je imao za cilj da modernizuje aplikacije i poboljša upravljanje voznim parkom.

"Herc" je nastao 1918. godine, kada je Valter Džejkobs, pionir u biznisu iznajmljivanja automobila, osnovao kompaniju koja omogućava vozačima da privremeno koriste jedan od desetak "fordovih" modela "ts".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik