Boing u gubitku od četiri milijarde dolara zbog problema s modelom 787

Bez autora
Jan 26 2022

Američka kompanija Boing je izvestila danas da je zabeležila gubitak od 4,16 milijardi dolara u četvrtom tromesečju, zbog visokih troškova izazvanih problemima u proizvodnji jednog od njenih najprodavanijih aviona.

Ovog proizvođača su dodatna kašnjenja u isporuci kopija njegovog mlaznog aviona 787 i nadoknade avio-kompanijama koje još čekaju da dobiju avione koštali 3,5 milijardi dolara, izveštava agencija AP.

Kompanija je takođe saopštila da će problemi sa modelom 787 povećati ceh za još 2,0 milijarde dolara neočekivanih proizvodnih troškova, što je duplo više od ranije projekcije.

Isporuke novih aviona 787 su obustavljene u maju 2021. zbog proizvodnih mana na letlici, uključujući pukotine na spojevima karbonskih kompozitnih panela na trupu aviona Boing nije uspeo da nađe rešenja za popravljanje nedostatka koja bi zadovoljila Federalnu upravu za vazduhoplovstvo.

Prihodi Boinga su u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu iznosili 4,16 milijardi dolara, što je za 3,0 procenta manje u odnosu na 2020, kada je pandemija harala planetom.

Analitičari su očekivali prihode od 16,54 milijarde dolara, navodi američka novinska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik