Bojkot oglasa ga koštao: Osnivač Fejsbuka "lakši" za sedam milijardi dolara

Bez autora
Jun 28 2020

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, izgubio je sedam milijardi dolara zbog bojkota društvenih oglasa na toj društvenoj mreži.

Kokakola, Herši i Honda su tri nova velika imena koja bojkotuju Fejsbuk i povlače sve svoje reklame s te i Instagram platforme koja je u vlasništvu iste kompanije.

Pre njih to su učinile i kompanije Dav, Lipton, američki operator Verizon, Patagonija, Apvork, REI, Nort fejs, grupacija Inilever i još više od 120 kompanija, navodi Foks njuz.

 Dodaju da je Viber prekinuo sve veze s Fejsbukom i izbacio "Fejsbuk konekt", "Fejsbuk SDK" i "GIPHY".

Sve ove kompanije povući će reklame s Fejsbuka najmanje na mesec dana, a neke među njima su otkazale saradnju čak do kraja 2020. godine.

Ovo je uticalo da na tržištu Fejsbuk izgubi više od 56 milijardi dolara vrednosti, kao kompanija, dok je njen vlasnik, Mark Zakerberg lično izgubio više od 7,2 milijarde dolara, zbog čega je pao na listi najbogatijih ljudi na svetu s trećeg na četvrto mesto prema Blumbergovom indeksu milijardera, navodi mreža Foks njuz na svom sajtu.

Deonice kompanije na društvenim mrežama pale su za 8,3 odsto.

Na ove poteze oglašivača i sve glasnije kritike Zakerberg je odgovorio na svom profilu na Fejsbuku ističući da će ova društvena mreža označiti sve objave vezane za izbore posebnim linkom koji će korisnike voditi na stranicu s informacijama o izborima u SAD.

Zakerberg je najavio i da će proširiti definiciju govora mržnje, ali i zabraniti sve oglase u kojima se neka druga demografska grupa označava kao opasna.

Fejsbuk je saopštio i da "njegovi alati za veštačku inteligenciju i humani moderatori hvataju i uklanjaju 90 odsto govora mržnje i pre nego što im to neko uopšte prijavi".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik