Bregzit će Veliku Britaniju koštati čak 200 milijardi funti

Bez autora
Jan 16 2020

Gubitak uzrokovan izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije već je dosegla 130 milijardi funti, a za dodatnih 70 milijardi će, prema istraživanju "Bloomberg Economics", porasti do kraja 2020. godine.Gledajući privredni rast Bregzit će verovatno koštati Veliku Britaniju više od 200 milijardi funti, a taj iznos "nulira" ukupno 215 milijardi funti koliko je Velika Britanija uplatila u zajednički budžet Evropske unije u poslednjih 47 godina. Prema analizi ekonomiste Dana Hansona poslovna nesigurnost dovela je do toga da privredni rast Velike Britanije zaostaje za stopama pre glasanja 2016. godine.

Gubitak uzrokovan izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije već je dosegla 130 milijardi funti, a za dodatnih 70 milijardi će, prema istraživanju "Bloomberg Economics", porasti do kraja 2020. godine.

Gledajući privredni rast Bregzit će verovatno koštati Veliku Britaniju više od 200 milijardi funti, a taj iznos "nulira" ukupno 215 milijardi funti koliko je Velika Britanija uplatila u zajednički budžet Evropske unije u poslednjih 47 godina.

Prema analizi ekonomiste Dana Hansona poslovna nesigurnost dovela je do toga da privredni rast Velike Britanije zaostaje za stopama pre glasanja 2016. godine.

To znači da je britanska ekonomija tri odsto manja nego što bi mogla biti da se nije glasalo za izlazak iz EU-a.

Velika Britanija iz EU treba da izađe 31. januara, a ostvareni godišnji privredni rast već sada je za jedan odsto manji nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

"Budući da se Velika Britanija slaže s novim trgovinskim odnosom s EU-om i bori se s izazovom produktivnosti koji je ometao rast nakon finansijske krize, godišnji trošak Bregzita verovatno će se i dalje povećavati", izneo je Hanson svoje razmišljanje za "Business Insider".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik