Broj nezaposlenih u Nemačkoj porastao na 2,8 miliona

Bez autora
Jun 03 2020

Broj nezaposlenih u Nemačkoj u maju porastao na 2.813.000. U poređenju sa aprilom, broj nezaposlenih porastao je za još 169.000, saopštila je Savezna agencija za rad.

Stopa nezaposlenosti porasla je za 0,3 odsto na 6,1 procenata.

U poređenju sa majom prošle godine, u Nemačkoj je 577.000 više nezaposlenih u Nemačkoj.

Nemačku autoindustriju ne napušta pesimizam


Nemačku automobilsku industriju ne napušta pesimizam, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja IFO institute o poslovanju tog sektora.

Učesnici u anketi i dalje ocenjuju svoju trenutnu poslovnu situaciju gorom nego za vreme globalne finansijske krize 2009. godine, navodi se u saopštenju IFO instituta, dostavljenom Tanjugu.

Indeks poslovnog raspoloženja u nemačkoj autoindustriji se produbio sa aprilskog nivoa od minus 87,2 poena na minus 84,4 boda u maju 2020. U aprilu 2009, taj indeks je iznosio minus 82,9 bodova.

Ipak, buduća poslovna očekivanja kompanija više nisu toliko pesimistična, s obzirom na to da je indeks u tom segmentu porastao sa minus 44,4 poena na minus 13,4 poena, dodaje se u saopštenju.

"Autoindustrija je pala u depresiju i, mada se raspoloženje neznatno popravlja, još uvek se ne nazire svetlo", kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživačkog sektora u IFO.

Potražnja je i dalje manja nego u bilo kom periodu od 1991. Odgovarajući pokazatelj tražnje je iznosio u maju minus 78,7 bodova u odnosu na minus 108,6 poena u aprilu. Na vrhuncu prošle krize, izazvane kolapsom američke finasijske kompanije "Leman Braders" u decembru 2008, ovaj indeks je iznosio minus 78,6 bodova.

Nemačke automobilske kompanije, takođe, imaju kritičan stav i kada je reč o nivou njihovih narudžbina, iako se taj indeks popeo sa minus 75,2 poena u aprilu na minus 65,2 poena u maju.

Mnoge kompanije smatraju da su im zalihe gotovih proizvoda u maju bile previsoka. Indeks proizvoda na lageru se povećao sa plus 40,8 bodova u aprilu na plus 42,5 poena u maju.

S druge strane, indeks očekivane proizvodnje je skočio u maju na plus 22,7 poena sa aprilskog nivoa od minus 41,5 poena. To znači da je više kompanija najavilo povećanje svoje trenutno vrlo male proizvodnje.

Pokazatelj izvoznih očekivanja se takođe popravio sa minus 65,3 poena u aprilu na minus 9,8 poena u maju, što ukazuje na to da kompanije sada očekuju usporavanje pada njihovog izvoza, navodi IFO institute u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik