Bugarska u "Južnom toku"

Bez autora
Nov 14 2010

Sporazum između ruskog "Gasproma" i Bugarskog energetskog holdinga, o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda "Južni tok", potpisali su tokom posete premijera Rusije Vladimira Putina Sofiji, šef Gasproma Aleksej Miler i izvršni direktor bugarske kompanije Maja Hristova.Bugarska će dobijati godišnje skoro 2,5 milijardi evra. Bugarska od ruske strane dobija oko 600 miliona evra za tranzit male količine ruskog gasa u druge zemlje. Ako se realizuje projekat "Južni tok", Bugarska će dobijati skoro 2,5 milijardi evra, samo zato što na njenoj teritoriji leži gasovod.

Bugarska u "Južnom toku"Rusija i Bugarska potpisale Sporazum o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok. Premijer Rusije Vladimir Putin rekao da će Bugarska dobijati godišnje skoro 2,5 milijardi evra, ako se projekat realizuje.

Sporazum između ruskog "Gasproma" i Bugarskog energetskog holdinga, o stvaranju zajedničkog preduzeća za izgradnju gasovoda "Južni tok", potpisali su tokom posete premijera Rusije Vladimira Putina Sofiji, šef Gasproma Aleksej Miler i izvršni direktor bugarske kompanije Maja Hristova, prenosi Itar-Tas.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovom, nakon razgovora i potpisivanja sporazuma, Putin je rekao da će Bugarska dobijati godišnje skoro 2,5 milijardi evra.

"Bugarska od ruske strane dobija oko 600 miliona evra za tranzit male količine ruskog gasa u druge zemlje. Ako realizujemo projekat "Južni tok", Bugarska će dobijati skoro 2,5 milijardi evra, samo zato što na njenoj teritoriji leži gasovod", rekao je Putin.

Ruski premijer je ocenio da je potpisivanje sporazuma važan korak u realizaciji bilateralnih dogovora.

Dogovor o priključivanju Bugarske projektu "Južni tok" zaključen je u junu 2007. godine.

Energetski odnosi Rusije i Bugarske značajno su se zategli posle dolaska nove vlade u Sofiji, u avgustu 2009. godine.

Bugarska vlada je faktički zamrzla projekat izgradnje naftovoda Burgas - Aleksandropulos, u kojem učestvuju "Transnjeft", "Rosnjeft" i "Gaspromnjeft", a takođe, izrazila sumnju u svrsishodnost izgradnje centrale u Belanima, koju treba da realizuje "Atomstrojeksport".

Putin je dodao da je u razgovoru sa Borisovim dogovoreno da se "pokrene sa mrtve tačke" igradnja zajedničke atomske stanice Belane.

Sporazum o izgradnji atomske stanice Belane potpisan je još 1984. Godine, ali je zamrznut 1991. zbog ekonomskih i političkih promena u Bugarskoj.

Vlada Bugarske odlučila je da 2004. godine obnovi pregovore o realizaciji tog projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik