Bugarska uvodi porez na luksuz

Bez autora
Mar 22 2010

Bugarska uvodi novi porez na luksuzne proizvode, a sve u okviru protivkriznih mera koje bi zemlji trebalo da pomognu u borbi sa privrednim problemima. Novi porez će se, pre svega, odnositi na vlasnike jahti, aviona i luksuznih automobila, ali i na građane koji na bankarskim računima imaju uloge koji premašuju 50.000 evra.Bugarska vlada je istakla da je cilj tih mera da se solidarno podeli teret zbog posledica krize na što je moguće širi deo stanovništva. Uvođenje novih poreza radi ostvarivanja dodatnih prihoda za državnu kasu delom je i reakcija na nedavne proteste državnih službenika koji su u Sofiji demonstrirali protiv smanjivanja plata.

Bugarska uvodi porez na luksuzBugarska uvodi novi porez na luksuzne proizvode, a sve u okviru protivkriznih mera koje bi zemlji trebalo da pomognu u borbi sa privrednim problemima, kazao je premijer te zemlje Bojko Borisov.

Kako se navodi, novi porez će se, pre svega, odnositi na vlasnike jahti, aviona i luksuznih automobila, ali i na građane koji na bankarskim računima imaju uloge koji premašuju 50.000 evra.

Bugarska vlada je istakla da je cilj tih mera da se solidarno podeli teret zbog posledica krize na što je moguće širi deo stanovništva.

Uvođenje novih poreza radi ostvarivanja dodatnih prihoda za državnu kasu delom je i reakcija na nedavne proteste državnih službenika koji su u Sofiji demonstrirali protiv smanjivanja plata.

Prošle nedelje direktor bugarske Poreske uprave Krasimir Stefanov saopštio je da je, zahvaljujući poreskoj reviziji fudbalskih klubova i vlasnika luksuznih automobila, prihod u budžetu Bugarske povećan za 24 miliona leva, odnosno 12 miliona evra.

- Akcija poreske uprave na proveri poreskih prijava nastavlja se i u toku su kontrole lekara, stomatologa, 261 fudbalera i pripadnika mnogih drugih profesija - istakao je on.

Na meti su i agencije za organizovanje koncerata, preneli su bugarski mediji.

Kako je Stefanov naveo, dve agencije sakrile su porez na dohodak u iznosu od 50.000 evra od organizovanja koncerata svetskih zvezdi.

- Trenutno proveramo još 13 takvih agencija, a poreznici će prisustvovati i koncertu Eltona Džona i grupe AC/DC - najavio je on i rekao da se, od dopunski naplaćenih poreza fudbalskih klubova i vlasnika luksuznih automobila, može izmiriti oko 100.000 jednomesečnih penzija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik