Cena pšenice raste na deset dolara za bušel

Bez autora
Aug 07 2010

Cena pšenice na svetskim berzama mogla bi da dostigne 10 dolara za bušel, što nije zabeleženo od poslednje globalne prehrambene krize 2008. godine. Pšenica se po 10 dolara za bušel prodavala u martu 2008. godine, a rekordna cena od 13,49 dolara zabeležena je u februaru iste godine.Kotacije pšenice na svetskim berzama i dalje rastu zbog strahovanja da će primer Rusije, koja je privremeno zabranila izvoz pšenice zbog izuzetnog pada roda, slediti i druge zemlje.

Cena pšenice raste na deset dolara za bušelCena pšenice na svetskim berzama mogla bi da dostigne 10 dolara za bušel, što nije zabeleženo od poslednje globalne prehrambene krize 2008. godine, prognozira izvršni direktor kompanije "CWA global markets" Piter Mekgvajer.

Pšenica se po 10 dolara za bušel prodavala u martu 2008. godine, a rekordna cena od 13,49 dolara zabeležena je u februaru iste godine, podseća agencija Blumberg.

Kotacije pšenice na svetskim berzama i dalje rastu zbog strahovanja da će primer Rusije, koja je privremeno zabranila izvoz pšenice zbog izuzetnog pada roda, slediti i druge zemlje.

Pored Rusije, suša je pogodila i Kazahstan, Ukrajinu i Evropsku uniju, dok je rod žitarica u Kanadi smanjen zbog poplava.

Embargo koji Rusija uvodi na izvoz žitarica od 15 avgusta, biće na snazi do kraja godine. Zabrana izvoza važi za pšenicu, ječam, raž, kukuruz, pšenično ili pšenično-ražano brašno.

Cene pšenice sa isporukama u decembru na Čikaškoj robnoj berzi skočile su u četvrtak za 6,5 odsto, na 8,68 dolara za bušel (bezmalo 319 dolara za tonu), što je najviši nivo od avgusta 2008. godine. Od početka nedelje cene pšenice su porasle za 25 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik