Cena zlata najviša u sedam sedmica

Bez autora
Aug 16 2010

Cena zlata narasla je na najviši nivo u sedam sedmica, kao posledica zabrinutosti za ekonomski oporavak tržišta nakon objavljivanja podataka s japanskog tržišta. Japanska ekonomija je rasla po stopi od skromnih 0,1 posto u tromesečju koje završava s junom, što je daleko od očekivanja analitičara.Cena zlata narasla je na 1.223.65 dolara po unci, što je najviši nivo od 1. jula. Ovo je odraz stanja tržišta, ali i činjenica da se zlatom trguje po cenama iznad 1200 dolara pobudila je interes ulagača za promet zlatom.

Cena zlata najviša u sedam sedmicaCena zlata narasla je na najviši nivo u sedam sedmica, kao posledica zabrinutosti za ekonomski oporavak tržišta nakon objavljivanja podataka s japanskog tržišta.

Japanska ekonomija je rasla po stopi od skromnih 0,1 posto u tromesečju koje završava s junom, što je daleko od očekivanja analitičara.

Cena zlata narasla je na 1.223.65 dolara po unci, što je najviši nivo od 1. jula.

''Ovo je odraz stanja tržišta, ali i činjenica da se zlatom trguje po cenama iznad 1200 dolara pobudila je interes ulagača za promet zlatom'', ocenio je Eugen Weinberg, analitičar Commerzbanka.

Dodaje da ne bi bio iznenađen pojačanom kupovinom zlata uoči sezone žetve u Indiji. Zlato se kreće obrnuto proporcionalno s kretanjima dolara, koji je u odnosu na evro i ostale relevantne valute izgubio na vrednosti. U poslednje vreme metal i američka valuta kretali su se u istom smeru, s obzirom da su uživali status 'sigurnog ulagačkog raja'.

Cena nafte narasla je iznad 75 dolara po barelu. Rast cene nafte vidi se kao okidač za pojačani pritisak na inflatorna kretanja, što je ponovo podsticaj za ulaganje u zlato, s obzirom da se na taj metal gleda kao polugu koja zaustavlja inflaciju. Srebrom se trgovalo po 18.2 dolara po unci, što je rast u poređenju s 18.08 dolara, a cena platine narasla je za 9,5 dolara na čak 1529,5 dolara po unci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik