Cene hrane u svetu krajem 2018. niže za 8,8 odsto

Bez autora
Jul 09 2019

Cene hrane u svetu su krajem prošle godine bile niže za 8,8 odsto nego na kraju 2017. godine, dok su jedino žitarice poskupele za 5,1 odsto, podaci su Organizacije za hranu i poljoprivredu.Mereno FAO indeksom, najviše su smanjene cene ulja, koje su krajem 2018. dostigle najniži nivo u prethodnih više od deset godina, usled slabe globalne tražnje i visokih zaliha u zemljama koje su glavni proizvođači. Smanjena je i cena šećera, a niže su bile i cene mlečnih proizvoda i mesa.

Cene hrane u svetu krajem 2018. niže za 8,8 odstoCene hrane u svetu su krajem prošle godine bile niže za 8,8 odsto nego na kraju 2017. godine, dok su jedino žitarice poskupele za 5,1 odsto, podaci su Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Mereno FAO indeksom, najviše su smanjene cene ulja (26,1 odsto), koje su krajem 2018. dostigle najniži nivo u prethodnih više od deset godina, usled slabe globalne tražnje i visokih zaliha u zemljama koje su glavni proizvođači.

Smanjena je i cena šećera (16 odsto), a niže su bile i cene mlečnih proizvoda (12 odsto) i mesa (8,6 odsto).

Među prehrambenim proizvodima koji ulaze u FAO indeks, jedino je cena žitarica porasla u odnosu na kraj 2017. godine (5,1 odsto), usled očekivano slabijih prinosa pšenice u Argentini i smanjenja njenih zaliha u Rusiji, kao i zbog visoke tražnje za kukuruzom, navodi se u godišnjem izveštaju Narodne banke Srbije o monetarnoj politici, u delu o finansijskim i robnim tržištima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik