Češke pivare u najgoroj krizi za poslednjih 20 godina

Bez autora
Oct 29 2010

Češka industrija piva prolazi ove godine kroz najgoru krizu u poslednje dve decenije, koja će se, prema procenama Udruženja proizvođača piva i slada, ogledati u padu proizvodnje od 12 odsto i poskupljenju za 4,5 procenata.Poskupljenje je za narednu nedelju najavio drugi po veličini češki proizvođač "Staropramen", koji od letos proizvodi pivo i u Srbiji, u pogonima "Apatinske pivare". Pivo "Staropramena" poskupeće u proseku 4,5 odsto, s obrazloženjem da su porasli troškovi za sirovine i energiju.

Češke pivare u najgoroj krizi za poslednjih 20 godinaČeška industrija piva prolazi ove godine kroz najgoru krizu u poslednje dve decenije, koja će se, prema procenama Udruženja proizvođača piva i slada, ogledati u padu proizvodnje od 12 odsto i poskupljenju za 4,5 procenata.

Poskupljenje je za narednu nedelju najavio drugi po veličini češki proizvođač "Staropramen", koji od letos proizvodi pivo i u Srbiji, u pogonima "Apatinske pivare".

Pivo "Staropramena" poskupeće u proseku 4,5 odsto, s obrazloženjem da su porasli troškovi za sirovine i energiju.

Celo tržište se radikalno menja, o čemu svedoči i činjenica da povećanje cene nije prvi najavio lider na češkom tržištu "Plzenjski Prazdroj". Većina pivara, uključujući "Staropramen" i druge "velike igrače", već je povećala cene u januaru, pozivajući se na ovogodišnje povećanje poreza na potrošnju i poreza na dodatu vrednosti.

To je direktno uticalo na smanjenje potrošnje i zbog toga sada "Prazdroj" ne žuri s poskupljenjem. S udelom na tržištu od skoro 45 procenata ima najveću "zaslugu" i za ukupan pad potrošnje od 12 odsto.

S druge strane, ove godine je znatno porastao uvoz najjeftinijih piva, koja se prodaju u trgovinskim lancima. Za prvih osam meseci uvoz je porastao za više od polovine, proizilazi iz podataka Češkog zavoda za statistiku, i sada pokriva pet odsto tržišta.

Pivo se uvozi pre svega iz Poljske, Slovačke i Nemačke. Uvoz iz Nemačke je zaključno sa krajem avgusta povećan 130, iz Poljske 40, a iz Slovačke 35 procenata.

Sa rastom uvoza povećava se i proizvodnja piva u PET ambalaži, koje češke pivare uglavnom proizvode u sestrinskim firmama u inostranstvu, prvenstveno Mađarskoj.

Pivo u plastičnim bocama od prošle godine nudi i lider na českom tržištu "Plzenjski Prazdroj", koji je niz godina odolevao plastici. U PET ambalažu pakuju se najjeftinije vrste piva.

Uz sve to, smanjena je i potražnja piva u tradicionalnim izvoznim destinacijama čeških pivara. Na primer, izvoz u Nemačku, koja je dugo najveći kupac čeških piva, pao je 27 procenata. Manje piva uvezli su i Slovačka i Švedska.

Izuzetak među velikim kupcima čeških piva je Rusija, u koju je u prvih osam meseci ove godine izvezeno za petinu više piva nego u istom periodu lane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik