Crni dani na berzi: Izgubljeno 1,7 biliona vrednosti za dva dana

Bez autora
Feb 26 2020

Akcije u indeksnoj korpi S&P 500 izgubile su oko 1,7 biliona dolara vrednosti za samo dva dana masovne rasprodaje na Vol stritu.

Benčmark indeks akcija S&P izgubio je juče 810 milijardi dolara vrednosti, nakon gubitka od 927 milijardi dolara dan ranije, objavio je viši analitičar za indekse u kompaniji S&P Dau Džons Hauard Silverblat.

Prema podacima kompanije, vrednost akcija je pala za 2.138 milijardi dolara sa rekordnog nivoa na kom su bile prošle srede, jer su investitori krenuli u rasprodaju kako bi se rešili rizičnih aktiva usled sve većeg straha od usporavanja globalnog rasta zbog smrtonosnog koronavirusa.

Dvodnevni gubitak indeksa S&P 500 iznosio je 6,3 odsto, što je njegov najveći pad od avgusta 2015. godine, kada je kineska vlada devalvirala juan zbog trgovinskog rata sa SAD.

Industrijski indeks Dau Džons je u utorak potonuo za dodatnih 900 poena nakon što je u ponedeljak izgubio neverovatnih 1.000 bodova, dok je tehološki Nasdak kompozit juče oslabio za 2,8 procenata, pridruživši se tako indeksima S&P 500 i Dau Džonsu koji u ovoj godini beleže negativan rezultat.

Prinosi na američke obveznice su takođe opali, pošto investitori traže sigurniju imovinu za svoja ulaganja. Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na rekordni minimum od 1,32 procenta.

Širenje koronavirusa, koji je zarazio više od 80.000 i ubio više od 2.700 ljudi, izazvalo je cunami na tržištima kapitala. Kompanije poput Epla, Najkija, Junajted erlajnsa i Masterkarda izdale su upozorenja o uticaju koronavirusa na njihove zarade.

Investitori na Vol stritu u sve većem broju prodaju akcije proizvođača čipova, koji se u velikoj meri oslanjaju na prihode iz Kine, jer postaje sve očiglednije da će prekid u dobavljačkom lancu potrajati sve dok se epidemija ne obuzda.

Zdravstveni zvaničnici iz američkog Centra za kontrolu bolesti saopštili su u utorak da će se koronavirus "verovatno" proširiti i po Sjedinjenim Državama, i da američka javnost treba da se "pripremi za pretpostavku da će situacija biti loša".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik