Desetmilionita „škoda“ sišla sa trake

Bez autora
Oct 13 2011

Najveći češki proizvođač automobila „Škoda", u svojoj glavnoj fabrici u Mladoj Boleslavi do danas je proizveo 10 miliona vozila, a taj jubilarni, „fabija monte karlo" koji je sišao sa proizvodne trake, ostaje u fabričkom muzeju. Deset miliona vozila marke „škoda" samo u fabrici u Mladoj Boleslavi dokaz je snage češke automobilske industrije i inženjerskog uma.U Mladoj Boleslavi su proizvodnju počeli čehoslovački pioniri automobila Vaclav Laurin i Vaclav Klement još daleke 1905. godine. Zajedno sa dve fabrike u Češkoj i pogonima u Indiji, Rusiji i Kini, Škoda je za tih 106 godina do polugođa ove godine proizvela 13,5 miliona automobila.

Desetmilionita „škoda“ sišla sa trakeSa proizvodne trake „Škodine“ fabrike u Mladoj Boleslavi, u kojoj se vozila sklapaju već 106 godina, sišao je desetmilioniti automobil, bela „fabia monte karlo“.

Najveći češki proizvođač automobila „Škoda", u svojoj glavnoj fabrici u Mladoj Boleslavi do danas je proizveo 10 miliona vozila, a taj jubilarni, „fabija monte karlo" koji je sišao sa proizvodne trake, ostaje u fabričkom muzeju.

„Deset miliona vozila marke 'škoda' samo u fabrici u Mladoj Boleslavi dokaz je snage češke automobilske industrije i inženjerskog uma", rekao je na proslavi direktor „Škode" Vinfrid Valand.

U Mladoj Boleslavi su proizvodnju počeli čehoslovački pioniri automobila Vaclav Laurin i Vaclav Klement još daleke 1905. godine.

Zajedno sa dve fabrike u Češkoj i pogonima u Indiji, Rusiji i Kini, Škoda je za tih 106 godina do polugođa ove godine proizvela 13,5 miliona automobila.

Ambiciozni plan „Volksvagena" koji je kupio „Škodu" u privatizaciji još 1991. godine je da se prozivodnja „Škodinih"modela udvostruči na 1,5 milion automobila godišnje u 2018. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik