Džonson i Džonson očekuje do 3,5 milijardi dolara prihoda od prodaje vakcina

Bez autora
Jan 26 2022

Američka kompanija Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) u utorak je saopštila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od vakcina protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.

Zbog kašnjenja isporuka i neujednačene potražnje J&J-ov je prihod od vakcine protiv covida prošle godine iznosio 2,39 milijardi dolara, u odnosu na planiranih 2,5 milijardi.

Ukupni je prihod kompanije u prošloj godini porastao 13,6 odsto, na 93,8 milijardi dolara. Kada se isključi prodaja i kupovina imovine, uvećan je 12,8 odsto, piše See Biz.

Prihod od prodaje leka protiv raka Imbruvica, kreiranog u saradnji s AbbVieom, porastao je 5,8 odsto, na 4,36 milijardi dolara. Lek za Crohnovu bolest Stelara donio im je 9,13 milijardi dolara prihoda, za 18,5 odsto više nego u 2020.

Neto dobit porasla je u 2021. za 42 odsto, na 20,9 milijardi dolara.

Očekuje se da će udeo vakcina u ukupnom prihodu biti mali jer ga J&J prodaje po ceni koja ne jgarantuje ogromnu zaradu.

Konkurent Fajzer procenio je da su mu vakcine u prošloj godini donijelo 37 milijardi dolara prihoda, a i u Moderni trebao bi se meriti u više milijardi dolara.

J&J trenutno radi na izdvajanju dela za zdravlje potrošača i planira da se fokusira na poslovanje s medicinskim uređajima i farmaceutskim proizvodima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik