ECB: Usporen rast, ali bez recesije u Evropi

Bez autora
Aug 19 2011

Male su šanse da ponovo dođe do recesije u Evropi, ali verovatno sledi dug period usporenog privrednog rasta kao u Japanu, izjavio je danas član Saveta Evropske centralne banke (ECB) i guverner Centralne banke Austrije, Evald Novotni. Malo je verovatno da će Evropu zahvatiti drugi talas recesije. Ja lično verujem da će, kao u slučaju Japana, doći do dugog perioda sporog rasta u kombinaciji sa niskom stopom inflacije.Podaci objavljeni početkom ove nedelje pokazali su da je nemačka privreda, koja je predvodila evropski rast tokom prethodnih godina, u drugom kvartalu zabeležila rast od svega 0,1 odsto...

ECB: Usporen rast, ali bez recesije u EvropiMale su šanse da ponovo dođe do recesije u Evropi, ali verovatno sledi dug period usporenog privrednog rasta kao u Japanu, izjavio je danas član Saveta Evropske centralne banke (ECB) i guverner Centralne banke Austrije, Evald Novotni.

"Malo je verovatno da će Evropu zahvatiti drugi talas recesije. Ja lično verujem da će, kao u slučaju Japana, doći do dugog perioda sporog rasta u kombinaciji sa niskom stopom inflacije", rekao je Novotni za austrijski privredni list "Virtšaftsblat", a prenela agencija AFP.

Podaci objavljeni početkom ove nedelje pokazali su da je nemačka privreda, koja je predvodila evropski rast tokom prethodnih godina, u drugom kvartalu zabeležila rast od svega 0,1 odsto.

Masovna prodaja akcija usled zabrinutosti na berzama oko mogućnosti da SAD i Evropa ponovo skliznu u recesiju rezultovala je time da je ukupna vrednost tih akcija pala za petinu u poslednjih par nedelja.

Nakon tri godine krajnje niskih kamata, ECB je u aprilu i julu povisila osnovnu kamatnu stopu za po četvrtinu procenta na 1,50 odsto, u pokušaju ograničenja rasta inflacije, koja je u evrozoni u aprilu dostigla 30-mesečni rekord od 2,8 odsto, što je značajno iznad cilja ECB od dva odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik