Ekonomski rat džinova avioindustrije

Bez autora
Apr 03 2011

Američki proizvođač aviona "Boing" dobio je nezakonite državne subvencije od najmanje 5,3 milijarde dolara (3,73 milijarde evra). Pomoć "Boingu" data je uglavnom u vidu naknade troškova za istraživanje i razvoj preko računa Agencije za svemirska istraživanje (NASA), navedeno je u izveštaju STO u četvrtak.Takav zaključak STO je verovatno poslednje kolo u šest godina dugom sporu lidera u oblasti avioindustrije - "Boinga" i "Erbasa". Reč je o najobimnijem i najskupljem privrednom sporu na svetu.

Ekonomski rat džinova avioindustrije"Boing" dobio 5,3 milijarde dolara nezakonite državne pomoći, objavila Svetska trgovinska organizacija, koja je prošle godine za isto to optužila "Erbas". Dok se američki i evropski džinovi svađaju, treći koristi - kanadski "Bombardije" saopštio da je povećao profit za 82 odsto.

Američki proizvođač aviona "Boing" dobio je nezakonite državne subvencije od najmanje 5,3 milijarde dolara (3,73 milijarde evra), objavila je Svetska trgovinska organizacija u Ženevi.

Pomoć "Boingu" data je uglavnom u vidu naknade troškova za istraživanje i razvoj preko računa Agencije za svemirska istraživanje (NASA), navedeno je u izveštaju STO u četvrtak.

Takav zaključak STO je verovatno poslednje kolo u šest godina dugom sporu lidera u oblasti avioindustrije - "Boinga" i "Erbasa".

Reč je o najobimnijem i najskupljem privrednom sporu na svetu, preneo je Rojters.

Dve kompanije se već dugo uzajamno optužuju da im vlade nezakonito pomažu, a STO je prošle godine donela slično rešenje protiv "Erbasa".

Zvaničnici iz Vašingtona i Brisela su 1992. potpisali sporazum o pravilima državne pomoći za proizvođače civilnih aviona.

SAD je opozvao sporazum i 2004. pred STO optužio Evropsku uniju za davanje nedozvoljene pomoći "Erbasu".

Evropski proizvođač aviona, s druge strane, tvrdi da je zbog nedozvoljene pomoći koju je dobio američki rival, izgubio narudžbinu vrednu 45 milijardi dolara.

"Došao je čas da 'Boing' prestane da demantuje ili minimalizuje ogromne nezakonite subvencije koje dobija", rekao je direktor "Erbasa" Rajner Ohler novinarima.

Kanadska kompanija "Bombardije", treći najveći proizvođač putničkih aviona na svetu, a najveći proizvođač vozova, ostvarila je u svom četvrtom obračunskom tromesečju, rast profita od 82 odsto, zahvaljujući izrazitom rastu narudžbina aviona.

Kompaniji je saopštila da je u periodu novembar-januar dostigla čistu dobit od 325 miliona američkih dolara, uz ukupan prihod od 5,37 milijardi dolara, što je jednako kao i u prethodnoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik