Erbas smanjuje proizvodnju A350, 15.000 radnika ostaje bez posla

Bez autora
Jul 30 2020

Evropski proizvođač aviona Erbas najavio je danas novo smanjenje proizvodnje svog modela A350, pošto je u drugom kvartalu zabeležio veći gubitak od očekivanog zbog globalne pandemije Kovid-19.

Kompanija je u periodu april-jun ostvarila poslovni gubitak od 1,22 milijarde evra, prema prilagođenim podacima, dok su prihodi pali za 55 posto na 8,31 milijardu evra, prenosi Rojters.

Analitičari su predviđali gubitak od 1,02 milijarde evra, na prihod od 8,55 milijardi.

Iz Erbasa su naveli da se nadaju da će u drugoj polovini godine izbeći korišćenje gotovine, nakon manjeg odliva sredstava nego što se očekivalo u drugom tromesečju od 4,4 milijarde evra, usled pada isporuka zbog krize korona virusa.

Akcije Erbasa su posle ove poruke porasle za 3,6 odsto na jutarnjem trgovanju.

"Smatramo da će oporavak biti dug i spor", rekao je novinarima glavni izvršni direktor Gijom Fori, dodajući da je vazdušni saobraćaj krenuo uzlaznim putem, ali sporije nego što se ranije očekivalo.

Erbas je takođe saopštio da je smanjio proizvodnju širokotrupnog aviona A350 na pet letelica mesečno, nakon što je u aprilu već srezao proizvodnju sa 9,5 na šest komada mesečno.

Korona kriza je posebno pogodila potražnju za širokotrupnim avionima, koja ć se, prema predviđanjima, najsporije vratiti na normalne pretkrizne nivoe, a u Erbasu procenjuju da bi to moglo da potrajati do 2023. ili 2025. godine

Kompanija je ranije najavila gašenje do 15.000 radnih mesta, što čini 11 odsto njene radne snage, kako bi se izborila sa krizom koja će Erbas koštati smanjenja proizvodnje za 40 posto tokom naredne dve godine u odnosu na nivo pre krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik