EU formirala Zajedničko preduzeće za čipove

Bez autora
Dec 03 2023

Evropska komisija je službeno osnovala Zajedničko preduzeće za čipove, koje će, prema planovima, ojačati evropski ekosistem poluprovodnika i učvrstiti vodeću poziciju Evrope u tehnološkom području.

Premostiće jaz između istraživanja, inovacija i proizvodnje te tako olakšati komercijalizaciju inovativnih ideja, saopštili su iz Brisela.

Zajedničko preduzeće za čipove će, između ostalog, uvesti pilot linije za koje je Komisija danas raspisala prvi tender za dodelu sredstava EU u iznosu od 1,67 milijardi evra. Rok za podnošenje prijava ističe početkom marta 2024. Ovom će se iznosu, kako se očekuje, dodati i sredstva zemalja članica u istom iznosu, čime će raspoloživi iznos biti 3,3 milijarde evra. Istovremeno će se dodati dodatna privatna sredstva.

Uz to, zajedničko ulaganje će, među ostalim, uspostaviti platformu za dizajn temeljenu na oblaku za dizajnerske kompanije širom EU, podržati razvoj napredne tehnologije i inženjerskih sposobnosti za kvantne čipove, uspostaviti mrežu centara kompetencije i promicati razvoj veština.

Zajedničko prduzeće vodeći je izvođač za inicijativu "Chips for Europe" i upravljaće proračunom za koji se očekuje da će dostići gotovo 11 milijardi evra do 2030. godine. „Ne možemo postići ciljeve digitalne decenije bez temeljnih tehnologija na kojima se temelji naše digitalno društvo. Naš prelaz u digitalniju budućnost zavisi od našeg pristupa poluprovodnicima i njihovom upravljanju, istakla je potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jourova.

Osim toga, 1. decembra se prvi put sastao Evropski odbor za poluprovodnike. Okuplja države članice da savetuju Komisiju o doslednom sprovođenju Evropskog zakona o čipovima i međunarodnoj saradnji u području poluprovodnika. Prema Briselu, to će biti ključna platforma za koordinaciju između Komisije, država članica i saradnika za rešavanje problema povezanih s otpornošću lanca snabdevanja i mogućim odgovorima na krize.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen po prvi je put najavila zajedničku evropsku strategiju za sektor poluprovodnika u svom govoru o stanju Unije 2021. U februaru 2022. Komisija je predložila evropski zakon o čipovima. U aprilu ove godine postignut je politički dogovor između Evropskog parlamenta i zemalja EU o zakonu o čipovima. Ona je stupila na snagu u septembru ove godine, a s njom i Uredba o zajedničkom društvu za čipove. U isto vreme počeo je delovati i Evropski odbor za poluprovodnike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik