EU kaznila sedam tehnoloških kompanija sa 1,47 milijarde evra

Bez autora
Dec 06 2012

Sedam tehnoloških kompanija, LG, Philips, Samsung, Panasonic, Toshiba, MTPD i Tehnicolor, Evropska komisija je proglasila krivima za udruživanje u kartel, i propisala kaznu od rekordno velikih 1,47 milijardi evra.Kompanije su kako se navodi od kraja devedesetih godina prošlog veka dogovorile zajedničku politiku cena televizijskih uređaja s katodnim cevima, pa su prilagodile svoju proizvodnju kako bi držale cene visokim.

EU kaznila sedam tehnoloških kompanija sa 1,47 milijarde evraSedam tehnoloških kompanija, LG, Philips, Samsung, Panasonic, Toshiba, MTPD i Tehnicolor, Evropska komisija je proglasila krivima za udruživanje u kartel, i propisala kaznu od rekordno velikih 1,47 milijardi evra.

Kompanije su kako se navodi od kraja devedesetih godina prošlog veka dogovorile zajedničku politiku cena televizijskih uređaja sa katodnim cevima, pa su prilagodile svoju proizvodnju kako bi držale cene visokim.

LG, Philips i Samsung takođe su kažnjeni zbog dogovaranja zajedničke politike cena kompjuterskih monitora.

Osma kompanija u kartelu, Tajvanska Chunghwa, oslobođena je kazne jer je pomogla pri otkrivanju postojanja kartela EU regulatorima.

Kako je navedeno, ovo je “školski primer kartela”, a ujedno je i najveća kazna izrečena za kartel ikada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik