EU odobrila pomoć Francuske za Er Frans

Bez autora
Apr 06 2021

Evropska unija odobrila je Francuskoj državnu pomoć u iznosu od 4 milijarde evra (4,7 milijardi dolara) nacionalnom avio-prevozniku Er Fransu.

Francuska avio-kompanija se bori sa ekonomskim posledicama pandemije kovida 19, a ovim potezom država će postati najveći akcionar kompanije, jer će više nego udvostručiti svoj udeo, koji je sada 14,3 odsto i dostići skoro 30 procenata, piše Rojters.

Francuska avio-kompanija je obećala da će zauzvrat svoje slotove na pariskom aerodromu Orli staviti na raspolaganje konkurentima, prenosi agencija AP.

Potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager rekla je da će državnu podršku pratiti niz uslova.

Er Frans je prošle godine dobio od države 3 milijarde evra direktnih zajmova u okviru postupka dokapitalizacije vrednog do 4 milijarde evra.

Vlada u Parizu, najveći pojedinačni akcionar Er Fransa, saopštila je da je spasavanje nacionalnog avio-prevoznika od suštinske važnosti za zemlju, ali da ne razmišlja o nacionalizaciji ove kompanije.

U zamenu za spasilački paket finansijske pomoći, francuska vlada je upravi Er Fransa kao uslove postavila postizanje rentabilnosti i angažovanje na većoj ekološkoj održivosti, i donošenja mera protiv zagađenja, dodaje američka novinska agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik