EU podnela žalbu da odluku STO u sporu sa "Boingom"

Bez autora
Apr 06 2011

Evropska unija (EU) uputila je žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) koja je zaključila da su SAD nezakonito dodelile "Boingu" milijarde dolara subvencija, pošto je proglasila pobedu u tom višegogišnjem sudskom sporu. EU je odlučila da brzo podnese žalbu na tehničke elemente odluke STO iz strateških zakonskih razloga.U "Erbasu" su zadovoljni izveštajem STO i podržavaju da Evropska komisija, izvršno telo EU, podnese žalbu na neka pitanja koja se odnose na pravno tumačenje odluke.

EU podnela žalbu da odluku STO u sporu sa "Boingom"Evropska unija (EU) uputila je žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) koja je zaključila da su SAD nezakonito dodelile "Boingu" milijarde dolara subvencija, pošto je proglasila pobedu u tom višegogišnjem sudskom sporu.

"EU je odlučila da brzo podnese žalbu na tehničke elemente odluke STO iz strateških zakonskih razloga," izjavio je Džon Klensi, portparol komesara EU za trgovinu Karela de Guhta.

U "Erbasu" su zadovoljni izveštajem STO i podržavaju da Evropska komisija, izvršno telo EU, podnese žalbu na neka pitanja koja se odnose na pravno tumačenje odluke.

"Pobeda EU u sporu protiv 'Boinga' ostaje nesporna i vrlo jasna za sve," kazao je Klensi, povodom odluke STO da je nelegalna državna pomoć zvaničnog Vašingtona dostigla najmanje 5,3 milijarde dolara.

Klensi je izjavio da je cilj brzine kojom je EU uputila žalbu STO, kao jedna od poslednjih mera u sedmogodišnjoj bici povodom uzajamnih tužbi da su kompanije "Boing" i evropski "Erbas" dobijale nelagalnu drzavnu pomoć, da se ubrzaju odluke o ranijim STO nalazima u odnosu prema Evropi.

STO je u junu 2010 prihvatila tri od sedam tvrdnji Vašingtona da je "Erbas" nezakonito dobijao i izvozne subvencije. Obe strane, "Boing" i "Erbas" žalile su se povodom te odluke.

Jedan EU izvor blizak pregovaračima upozorio da je Brisel predviđao "mnogo veću žalbu" Vašintona povodom slučaja "Boinga." Komesar De Guht je izjavio u četvrtak, kada su objavljeni nalazi STO u Ženevi, da je to bio poziv američkoj vladi da preduzme odgovarajuće korake i da pomogne da se pronađe uzjamno prihvattjivo rešenje u tom sporu.

Međutim, američka vlada i "Boing" takođe su trvdili da su "moralni pobednici", ističući da je suma nezakonitih subvencija plaćena američkom proizvođaču aviona "mnogo manja nego što je dobijao evropski rival 'Erbas'".

"Erbas", jedna od filijala Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme (EADS), tvrdi da je nazakonita SAD pomoć "Boingu" nanela "Erbasu" gubitak od 45 milijardi dolara zbog manje prodaje u periodu od 2001. do 2006. godine.

U STO odluci na 900 stranica, međutim, stoji da poreske olakšice od oko pola milijarde dolara koje su savezne države Ilinois i Kanzas dale "Boingu", nisu imale štetne posledice u EU, dok je "Boing", reagujući na odluku STO, odbacio je "80 odsto EU tvrdnji protiv SAD".

STO je prošle sedmice osudio SAD za davanje velikih i nezakonitih subvencija "Boingu" zbog kojih je "Erbas" pretrpeo štetu od oko 45 milijardi dolara.

Presuda je usledila nakon nekoliko godina uzajamnih optužbi "Boinga" i "Erbasa" i "pokušaja da se demonizuje

"Erbas", naročito tokom dugotrajne kampanje usmerene na to se američke vazdušne snage opredele i potpišu ugovor za nabavku "Boingovog" aviona-tankera za potrebe američkih snaga," navedeno je u saopštenju evropske kompanije.

"Konačno je došao čas da 'Boing' prestane da demantuje i minimalizuje ogromne nezakonite subvencije koje dobija", rekao je Rajner Oler, direktor "Erbasa" za javne poslove i komunikacije.

"Uzimajući dosadašnje slučajeve u obzir, STO je dala zeleno svetlo "Erbasu" za korišćenje evropskih kredita i naredila 'Boingu' da prekine nelegalno korišćenje novca američkih poreskih obveznika", dodao je Oler.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik