EU zamrzava odobravanje GMO useva do 2014.

Bez autora
Jan 23 2013

Komisija EU je odlučila da zamrzne proces odobravanja genetski modifikovanih (GMO) prehrambenih useva do kraja svog mandata 2014. godine, a u međuvremenu će raditi na sporazumu o ovom pitanju sa državama članicama Unije.Da je želela, Komisija je mogla da pokrene proceduru za odobravanje gajenja jedne sorte GMO soje i šest sorti GMO kukuruza, ali ona to neće učiniti.

EU zamrzava odobravanje GMO useva do 2014.Komisija EU je odlučila da zamrzne proces odobravanja genetski modifikovanih (GMO) prehrambenih useva do kraja svog mandata 2014. godine, a u međuvremenu će raditi na sporazumu o ovom pitanju sa državama članicama Unije.

Da je želela, Komisija je mogla da pokrene proceduru za odobravanje gajenja jedne sorte GMO soje i šest sorti GMO kukuruza, ali ona to neće učiniti, izjavio je Frederik Vensan, portparol komesara za zdravlje EU.

Kako prenosi Tanjug, Vensan ističe da je prioritet Tonija Borga, koji je od skora komesar za zdravlje EU, obnavljanje pregovora sa zemljama članicama. Odobrenje nekih vrsta GMO useva za ishranu ljudi je “zatrovalo” odnose nekih članica Unije i Evropske komisije. Osam zemalja - Austrija, Bugarska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Luksemburg i Poljska, su se opredelile za opciju da zabrane gajenje GMO kultura na svojoj teritoriji.

Za četrnaest godina EU je odobrila gajenje samo dva genetski izmenjena useva namenjena ljudskoj ishrani - krompira “amflora”, koji je razvio nemački BASF, i kukuruza “MON 810” američkog biotehnološkog giganta “Monsanta”.

Pomenuti krompir se pokazao kao potpuni komercijalni promašaj, dok se s obnavljanjem odobrenja za kukuruz “MON810” odugovlači još od 2007. godine, a sada je odlukom o zamrzavanju i zvanično odloženo. Ovaj GMO kukuruz, međutim, i dalje može da se gaji u članicama EU koje dozvoljavaju njegovu kultivaciju.

U EU je, inače, dosad odobreno pedesetak GMO useva za ishranu stoke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik