Evropa piše sveobuhvatni zakon o veštačkoj inteligenciji

Bez autora
Mar 14 2024

Evropski parlament je odobrio prvi sveobuhvatni okvir za ograničavanje rizika od veštačke inteligencije (AI), jer je ovaj sektor doživeo eksplozivan rast donoseći ogromne profite, ali i izazivajući strah od pristrasnosti, privatnosti, pa čak i budućnosti čovečanstva.

Zakon o veštačkoj inteligenciji funkcioniše tako što se proizvodi klasifikuju prema riziku i u skladu s tim prilagođavaju ispitivanje. Kreatori zakona rekli su da će time tehnologija učiniti više „usredsređenom na čoveka”, piše Bi- Bi- Si.

„Zakonski akt o veštačkoj inteligenciji je početna tačka za novu upravu izgrađenu oko ove tehnologije”, dodao je evropski poslanik Dragoš Tudorače koji je naglasio da će EU od sadfa biti na čelu globalnih pokušaja da se pozabavi opasnostima povezanim sa veštačkom inteligencijom.
Šta je veštačka inteligencija, kako funkcioniše i zašto neki kažu da je opasna?

Kina je već uvela niz zakona o veštačkoj inteligenciji. U oktobru 2023. godine američki predsednik Džo Bajden objavio je izvršnu naredbu kojom se od programera veštačke inteligencije zahteva da dele podatke sa vladom. Ali, EU je sada otišla dalje.

„Usvajanje Zakona o veštačkoj inteligenciji označava početak nove ere veštačke inteligencije i njegov značaj se ne može preceniti”, rekla je Enza Ianopolo ističući da je cilj da se ublaže potencijalni rizici po ljude i poslovnu zajednicu.

Kako će funkcionisati Zakon o veštačkoj inteligenciji

Glavna ideja zakona je da reguliše veštačku inteligenciju na osnovu njene sposobnosti da nanese štetu društvu. Što je rizik veći, pravila su stroža. AI aplikacije koje predstavljaju „jasan rizik po osnovna prava” biće zabranjene, na primer neke od onih koje uključuju obradu biometrijskih podataka.

Sistemi veštačke inteligencije koji se smatraju „visokim rizikom”, kao što su oni koji se koriste u kritičnoj infrastrukturi, obrazovanju, zdravstvu, sprovođenju zakona, upravljanju granicama ili izborima, moraće da budu u skladu sa strogim zahtevima. Usluge niskog rizika, kao što su filteri za neželjenu poštu, suočiće se sa najlakšom regulativom – EU očekuje da većina usluga spada u ovu kategoriju.

Zakon takođe stvara odredbe za suočavanje sa rizicima koje predstavljaju sistemi koji podržavaju generativne AI alate i čet botove kao što su OpenAI i ČetGPT.

Zakon treba da prođe još nekoliko koraka pre nego što formalno postane zakon

Pravnici-lingvisti, čiji je posao da proveravaju i prevode zakone, pregledaće njegov tekst, a Evropski savet – sastavljen od predstavnika država članica EU – takođe će morati da ga usvoji, mada se očekuje da će to biti formalnost.

U međuvremenu, preduzeća će raditi na tome kako da se pridržavaju zakona. Kirsten Rulf - bivši savetnik nemačke vlade kaže da je više od 300 firmi do sada bilo u kontaktu sa njenom kompanijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik