Evropske berze završile nedelju u dubokom minusu

Bez autora
Aug 21 2011

Evropski berzanski indeksi su opali u petak i završili ovonedeljno poslovanje u dubokom minusu, pod uticajem rastuće zabrinutosti investitora zbog slabog rasta globalne ekonomije, dužničke krize u Evropi i moguće opasnosti od nove bankarske krize. U današnjem berzanskom poslovanju opadala je vrednost akcija banaka uz povećanje cene pozajmica za kreditore.Neefikasne mere borbe sa krizom, odsustvo jedinstva evropskih političara, kao i mestimična zabrana prodaje akcija finansijskih kompanija doprinela je padu sektora. Među najvećim gubitnicima su akcije britanskih i nemačkih banaka, tako da je "Lojds" izgubio 4,8 procenta, "Dojče Bank" 2,7 procenta...

Evropski berzanski indeksi su opali u petak i završili ovonedeljno poslovanje u dubokom minusu, pod uticajem rastuće zabrinutosti investitora zbog slabog rasta globalne ekonomije, dužničke krize u Evropi i moguće opasnosti od nove bankarske krize.

U današnjem berzanskom poslovanju opadala je vrednost akcija banaka uz povećanje cene pozajmica za kreditore.
Neefikasne mere borbe sa krizom, odsustvo jedinstva evropskih političara, kao i mestimična zabrana prodaje akcija finansijskih kompanija doprinela je padu sektora, prenosi agencija Rojters.

Među najvećim gubitnicima su akcije britanskih i nemačkih banaka, tako da je "Lojds" izgubio 4,8 procenta, "Dojče Bank" 2,7 procenta.

"Današnji pad je rezultat zabrinutosti za perspektivu rasta svetske ekonomije i stabilnost evrozone", izjavio je direktor za investicije kompanije "Schroders" Alan Braun.

Panevropski indeks FTSEurofirst 300 opao je za 1,51 procenat na 911,26 poena s tim što je u minuloj nedelji izgubio 5,9 procenta. Od početka meseca taj indeks je skliznuo za 16 procenata i mogao bi da zabeleži najlošiji mesec od momenta pojave zajedničkog indeksa 1999. godine.

Britanski indeks FTSE 100 pao je za 1,01 procenat na 5.040,76 poena, nemački DAX se spustio za 2,19 procenta na 5.480,00 poena, a francuski CAC 40 za 1,92 procenta na 3.016,99 poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik