"Facebook" vredan preko 85 milijardi dolara

Bez autora
May 07 2012

"Facebook" je najavio da će pustiti u prodaju na tržištu oko 337,4 miliona akcija po ceni između 28 i 35 dolara, što znači da je vrednost te kompanije procenjena između 85 i 95 milijardi dolara. To će biti najveće uvođenje na berzu neke Internet kompanije, iako je vrednost "Facebook-a" manja od 100 milijardi dolara.Kompanija je objavila da iz celokupne operacije planira da izvuče neto 5,6 milijardi dolara, ne računajući troškove i provizije.

"Facebook" vredan preko 85 milijardi dolara"Facebook" je najavio danas da će pustiti u prodaju na tržištu oko 337,4 miliona akcija po ceni između 28 i 35 dolara, što znači da je vrednost te kompanije procenjena između 85 i 95 milijardi dolara.

To će biti najveće uvođenje na berzu neke Internet kompanije, iako je vrednost "Facebook-a" manja od 100 milijardi dolara.

Kompanija je objavila da iz celokupne operacije planira da izvuče neto 5,6 milijardi dolara, ne računajući troškove i provizije.

Oko 47 posto od 337,4 miliona akcija prodavaće sadašnji akcionari, među kojima je i osnivač kompanije Mark Zakerberg.

Akcije "Facebook-a" biće uvrštene u kotaciju berze Nasdaq i konkurisaće kompanijama "Amazon" i "Cisco System" po trenutnoj tržišnoj vrednosti.

"Facebook" planira da se pojavi na berzi pod oznakom FB i očekuje se da će se to desiti 18. maja.

Prošle nedelje "Facebook" je objavio kako je prvi put u dve godine zabeležio pad prihoda na tromesečnom novou. Čelnici kompanije, ipak, su se potrudili da otklone ta strahovanja, ukazujući na tržište mobilnih komunikacija koje po njima ima velik potencijal za rast i najavljujući velika ulaganja u taj segment poslovanja. Tako je "Facebook" u aprilu najavio kupovinu popularne aplikacije za mobilne telefone za razmenu fotografija "Instagram" za milijardu dolara.

"Facebook" je osnovan pre osam godina i ima više od 900 miliona korisnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik